Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Γιατί κατέρρευσε το σύστημα υγείας στην Ιταλία; 37 δις περικοπών τη δεκαετία πριν τον κορονοϊό

Η αργή, αλλά σταθερή αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, από όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν, ευθύνεται για την εικόνα χάους που επικρατεί στα νοσοκομεία των πιο βαριά πληττόμενων περιοχών της Βόρειας Ιταλίας. Ενδεικτικά, μέσα σε μια δεκαετία χάθηκαν 70000 νοσοκομειακές κλίνες και έκλεισαν 359 τμήματα νοσοκομείων. Την κατάσταση αυτή αναδεικνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, που ζητά το σύστημα υγείας να γίνει εθνικό (ως τώρα τον πρώτο λόγο έχουν οι περιφέρειες) και να αποκατασταθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες, τους φίλους και τα μέλη του να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, παρότι επισημαίνει ότι αυτές είναι ελλιπείς και δε λαμβάνουν υπόψη τους την υγεία των εργαζομένων που συνεχίζουν να υποχρεούνται να μεταβαίνουν στον τόπο εργασίας τους.


Το σύστημα υγείας πρέπει να γίνει εθνικό και απολύτως δημόσιο, αυξάνοντας τα νοσοκομεία, των αριθμό κλινών τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τις οργανικές θέσεις ιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

Σε μόλις δέκα χρόνια εκτιμάται πως υπήρξε απώλεια πάνω από 70000 νοσοκομειακών κλινών, έκλεισαν 359 νοσοκομειακές πτέρυγες, πέρα από πολυάριθμα μικρά νοσοκομεία που άλλαξαν χρήση ή εγκαταλείφθηκαν. Τα δεδομένα του OOΣΑ λένε πως στην Ιταλία οι δαπάνες υγείας είναι κάτω από το μέσο όρο, είτε στο σύνολο, είτε σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Οι συνεχείς περικοπές που πραγματοποίησαν τα τελευταία 30 χρόνια οι κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς (μαζί με το Κίνημα των 5 αστέρων) έφεραν μπροστά στην πρώτη δυσκολία σε κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια αποδόμηση που έγινε σιωπηλά, αργά και σταδιακά, αλλά που αυτές τις μέρες κάνει πολύ θόρυβο. Γιατί; Εξαιτίας της υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που ζούμε έφτασαν λίγες μέρες για να φτάσουμε, στις πιο πληγείσες περιοχές, σε κορεσμό των νοσοκομείων, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανεπάρκεια δομών, των μηχανημάτων και του προσωπικού. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το κέρδος κι όχι οι εργαζόμενοι!

Η κυβέρνηση μόνο τις τελευταίες μέρες πήρε μέτρα ασφάλειας πιο κατάλληλα στο είδος της έκτακτης ανάγκης που ζούμε, με στόχο των περιορισμό της μετάδοσης, αλλά ακόμα πολύ περιορισμένα στην απλή ιδιωτική ζωή των πολιτών. Σε καμία πρόβλεψη δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι, που κάθε μέρα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους εκτιθέμενοι αναπόφευκτα σε κίνδυνο μετάδοσης, όλα αυτά για να μη σταματήσει η “μηχανή του κέρδους”. Πρέπει να σκεφτούμε ότι η βαρύτητα και επικινδυνότητα της κατάστασης οφείλεται κυρίως στις συνεχείς περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (37 δις σε 10 χρόνια), που δε θα είναι σε θέση, παρά τις διαρκείς προσπάθειες του προσωπικού, να αντιμετωπίσει μια επιδείνωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά, καλούμε θερμά κάθε πολίτη, μέλος, υποστηρικτή να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας και να περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο τις εξόδους.

Όλες οι ιδιωτικές κλινικές και δομές πρέπει να τεθούν στη διάθεση των αρχών άμεσα λόγω της έκτακτης ανάγκης!

ΚΑΤΙΟΥΣΑ