Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: 23 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 46χρονος στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ολοένα και περισσότερα θύματα προστίθενται στη μακάβρια λίστα του κορωνοϊού της χώρας μας, με τα θύματα πλέον να ανέρχονται σε 23 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 821.Σύμφωνα με πληροφορίες του www.xanthinea.gr, το 23ο θύμα του ιού ήταν αξιωματικός του Στρατού με καταγωγή από το χωριό Κουτσό στην Ξάνθη και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς την Παρασκευή είχε κάνει το τεστ και είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Δυστυχώς, ο άτυχος άνδρας, μέσης ηλικίας, δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, αφού φέρεται να είχε και υποκείμενα νοσήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο δεύτερος νεκρός από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Την Τετάρτη έγινε γνωστός ο θάνατος ενός ηλικιωμένου άνδρα από τον Εχίνο. Ο ορεινός οικισμός μάλιστα της Ξάνθης τέθηκε σε καραντίνα υψηλού κινδύνου για 14 ημέρες και οι κάτοικοι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρανοσηλεύονται 134 άτομα στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες, στο 60%. 53 είναι διασωληνωμένοι, ενώ από τους 22 (έως χθες) θανάτους στη χώρα μας, οι 21 είχαν υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα, χθες εκτός από τον ηλικιωμένο που πέθανε στην Ξάνθη, άφησε την τελευταία του πνοή από κορωνοϊό και ένας 42χρονος Γερμανός καθηγητής στην Κρήτη, ο θάνατος του οποίου έχει προκαλέσει ανησυχία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ του neakriti.gr, ο άτυχος καθηγητής νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του ΠΑΓΝΗ αλλά οι γιατροί μιλούσαν για βελτίωση της κατάστασής του και πάντως δεν κινδύνευε η ζωή του.

Συναγερμός για τους ηλικιωμένους

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. «Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Αναφορικά με αυτούς που καλούνται να περάσουν τον ιό στο σπίτι τους το υπουργείο Υγείας τους συνιστά να έχουν τακτική επικοινωνία με το γιατρό και να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς, ενώ η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου».
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. Τέλος ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

Γιατί περισσότεροι άνδρες και όχι γυναίκες;

Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τους άντρες απ ότι τις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει και με άλλους παρόμοιους ιούς.
«Οι άντρες κάνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και χάνουν τη μάχη συχνότερα από τις γυναίκες», επισήμανε, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό και συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε πως πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ανδρών καθώς καπνίζουν περισσότερο και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Από την άλλη φαίνεται μια ευεργετική συσχέτιση των ορμονών με τον κορωνοϊό «οι οποίες ενδέχεται να δρουν προστατευτικά για τις γυναίκες», όπως είπε. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι «οι γυναίκες έχουνε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες», κατέληξε.
newpost.gr