Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση ΠΟΣ για την κατάπτυστη ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ


Αθήνα   06 / 02 / 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ιδρύθηκε πριν από 100  χρόνια για να υπηρετήσει  τους Σιδηροδρομικούς και το Σιδηρόδρομο.
Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια, Κυβερνήσεις, Κόμματα, Παρατάξεις, Διοικήσεις και Πρόεδροι της Π.Ο.Σ. αποτελούν μέρος της ιστορίας. 
Ένας θεσμός άντεξε και αντέχει στο διάβα της αυτός της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από το ποια πρόσωπα είναι στη Διοίκηση και ποιος είναι ο Πρόεδρός της.
ΑΝΤΕΞΕ, ΑΝΤΕΧΕΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ όσο υπάρχει η κοινωνική ανισότητα και η ανάγκη των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο. 
Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός αυτός  βάλλεται ασταμάτητα με ασύστολα ψεύδη, σκοπιμότητες και υποκριτικές συμπεριφορές.

Οι δικαιολογίες κάποιων ότι δήθεν δε καταφέρονται κατά του θεσμού, αλλά κατά των προσώπων που εξέλεξαν οι εργαζόμενοι για να διοικήσουν το θεσμό, εκτός από αστείες είναι και αντιδημοκρατικές, καθότι ακυρώνουν τις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων μελών αλλά και των εκλεγμένων από αυτές συνέδρων.
Αλήθεια, θα γνώριζε ποτέ κανείς τον οποιονδήποτε από εμάς εάν δεν είχαμε αυτή τη θεσμική ιδιότητα;
Θα ασχολούνταν ποτέ κανείς με όλους εμάς εάν δεν υπήρχε το θεσμικό μας όργανο;
Είναι ολοφάνερο ότι Κυβερνήσεις και εργοδότες προσπαθούν και προωθούν με κάθε τρόπο να διαλύσουν τις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις των Ομοσπονδιών διότι τους ενοχλούν.
Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι η στάση αυτών που καταφέρονται κατά της Ομοσπονδίας συνδέεται με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Γι΄αυτό άλλωστε και η επιδίωξη μας είναι η συνεργασία με όλους αλλά και η σύνεση από όλους. 
Η Ομοσπονδία μας λειτουργεί Δημοκρατικά στηριζόμενη στις αρχές της πλειοψηφίας και ουδέποτε στραφήκαμε κατά των παρατάξεων οι οποίες απαρτίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας γιατί θεωρούμε ότι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας μας.
Κάποιοι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική μας λειτουργία ως αδυναμία καταφεύγοντας σε αθλιότητες και ψεύδη.
Προφανώς δεν θα τους ακολουθήσουμε σ’ αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.
Οφείλουμε όμως ν’ αποκαθιστούμε την αλήθεια απέναντι στα όσα συκοφαντικά και ψευδή αναφέρουν μέσω των ανακοινώσεών τους. 
Στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΙΚΤΥΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ, για να στηρίξει το Προεδρείο της ΠΕΣΟΣΕ αντί να καταγγείλει την αντικαταστατική του συμπεριφορά, αποκαλεί  «νόθο» τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.!
Η αναφορά τους αυτή εντάσσεται στη γενικότερη «επίθεση» της Παράταξής τους εναντίον της Ομοσπονδίας και καταδεικνύει τη σκοπιμότητα των πράξεων και των συμπεριφορών τους, που δεν είναι άλλη από τη συνειδητή απαξίωση του Θεσμού στον οποίο και οι ίδιοι συμμετέχουν αλλά ευτυχώς ΔΕΝ ελέγχουν.
Αντιλαμβανόμενοι εκ των υστέρων και οι ίδιοι ότι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, ανασκεύασαν την ανακοίνωσή τους και την εξέδωσαν ως ορθή επανάληψη. Τα γραπτά όμως μένουν...
Για την αποκατάσταση της αλήθειας: 

1. Από τις έξι (6) προτάσεις της ΠΕΣΟΣΕ που κατέθεσε στη Διοίκηση για την υπό διαπραγμάτευση Σ.Σ.Ε., οι πέντε (5) εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται στο εξώδικο της Ομοσπονδίας ως προτάσεις των υπολοίπων Σωματείων τα οποία εκπροσωπούν τους συναδέλφους της ειδικότητας Σταθμαρχών. 

2. Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ μέσω της θεσμικής ιδιότητας του Αναπλ.Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου θεσμικού οργάνου, όπως και η ΠΕΣΟΣΕ, ουδέποτε κατέθεσαν προτάσεις παρά την πρόσκληση της Π.Ο.Σ.

3. Είναι γνωστό σε όλους ότι στη διαπραγματευτική ομάδα από πλευράς Ομοσπονδίας συμμετέχουν τα Σωματεία που έχουν υπογράψει το εξώδικο εξουσιοδοτώντας την ταυτόχρονα να διαπραγματευτεί, (μεταξύ αυτών και ο Σ.Σ. «Λαρισαϊκός»). 
Αναρωτιόμαστε όμως εάν η απόφαση του Προεδρείου της ΠΕΣΟΣΕ, η οποία είναι μέλος της Ομοσπονδίας, να μην συμμετέχει στη διαπραγμάτευση εκφράζει την άποψη των Σταθμαρχών που εκπροσωπεί. 

Όσον αφορά τα όσα καταγγέλλουν περί δήθεν διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, μη λειτουργίας και οργάνωσης της Ομοσπονδίας και το αν αυτή αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις, προφανώς εκφράζουν ευσεβείς πόθους των καταγγελλόντων και εντάσσονται στη σκοπιμότητά τους που δεν είναι άλλη παρά η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της Π.Ο.Σ.
Η οποιαδήποτε προσπάθεια των συντακτών των ανακοινώσεων του ΔΙΚΤΥΟΥ να καλύψουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους, με επιθέσεις και ψέματα, εναντίον των Θεσμικών οργάνων χαρακτηρίζουν τους ίδιους και γυρίζουν σε αυτούς. Είναι όμως αδιανόητο να ζητούν την άδεια της Διοίκησης του ΟΣΕ για να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, ενώ αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους όταν η Ομοσπονδία τους το ζήτησε. 
Η οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική όχι μόνο δεν μας φοβίζει αλλά είναι και αποδεκτή διότι διορθώνει λάθη ή τυχόν παραλείψεις, καθώς υπηρετεί καλύτερα τους Σιδηροδρομικούς και το Σιδηρόδρομο.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ.       ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ. 
ΔΙΑΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.