Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Κάρβουνα

Ο ψευτοκαβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την «απολιγνιτοποίηση», στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» που στηρίζουν και οι δύο, μας θύμισε μια από τις παρεμβάσεις του Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο, το 2017. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, παρίστανε ότι έδινε τάχα μάχη για να μην κλείσουν λιγνιτικές μονάδες, ενώ προχωρούσε κανονικά και σε συνεργασία με την ΕΕ τα σχέδια «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ. 


Ο Παπαδημούλης, λοιπόν, σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την «Επιτάχυνση της καινοτομίας στον τομέα της καθαρής Ενέργειας», κατέθεσε μαζί με συναδέλφους του τροπολογία, με την οποία ζητούσαν να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση «στις τοπικές κοινότητες που παράγουν καθαρή Ενέργεια, για την ανακαίνιση των κτιρίων και των κατοικιών, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης (...)», θεωρώντας ταυτόχρονα ότι «η άμεση και έμμεση στήριξη για τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να διακοπεί»! 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τότε μέτρα ενάντια στη χρήση του λιγνίτη, με τη διακοπή κάθε στήριξης στη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή Ενέργειας, προκαταλαμβάνοντας στην πραγματικότητα τις σημερινές εξελίξεις, πάντα στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», της κερδοφορίας δηλαδή των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. Οσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει παιχνίδι με τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων στη Δυτική Μακεδονία, κάθεται ...«σ' αναμμένα κάρβουνα», εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής του και στον τομέα της Ενέργειας.