Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Κεσάτια λέει ο Νεφελούδης

«Το ερώτημα είναι (...) αν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και τις "εργάσιμες" Κυριακές έχουν κερδοφορία ή αύξηση του τζίρου. Οι απαντήσεις στο σημείο αυτό είναι μάλλον απογοητευτικές για τους επιχειρηματίες». Αυτά γράφει ο Ανδ. Νεφελούδης, γγ του υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του στην «Αυγή», με το οποίο υποτίθεται ότι απαντάει στην απόφαση της «Jumbo» να ανοίγει τα καταστήματά της τις Κυριακές, κάνοντας χρήση της νομοθεσίας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που έχει την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! 

Το πρόβλημα όμως για τον Νεφελούδη δεν είναι η αντεργατική νομοθεσία, αλλά τα ...κεσάτια των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων που αποφασίζουν να λειτουργούν τις Κυριακές. Καταλογίζει μάλιστα στη ΝΔ «ιδεοληψία» και «εμμονή» να νομοθετήσει «τον απασχολήσιμο εργαζόμενο που είναι διαθέσιμος όλη τη μέρα για να ανταποκριθεί χωρίς ωράριο στα κελεύσματα του αφεντικού του». 
Μόνο που για να το πετύχει αυτό η ΝΔ, πατάει στην «προίκα» που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στους νόμους που «απελευθέρωσαν» τη λειτουργία των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο και διατήρησαν τη δυνατότητα να λειτουργούν ακόμα περισσότερες, με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη. 
Οσο για τις εμβριθείς παρατηρήσεις του ότι «στον "Σκλαβενίτη" βλέπω εργαζόμενους φυσιολογικούς, ενώ στο "Jumbo" βλέπω σκυμμένα κεφάλια, μέσα στην αγωνία και στο άγχος», «βγάζει μάτι» η προσπάθεια του Νεφελούδη να ξεπλύνει τη γενικευμένη «ευελιξία» και την άγρια εκμετάλλευση στο Εμπόριο, διαχωρίζοντας τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς», την ώρα που σπάνε κόκαλα τα «σπαστά» ωράρια, η εντατικοποίηση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η μερική απασχόληση...