Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Mεγάλη νίκη των εργαζομένων της ΕΕΣΣΤΥ . Απόλυτη ξεφτίλα για τους συνδικαλιστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η ΕΕΣΣΤΥ ιδιωτικοποιήθηκε την 1-4-2019  και  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Σεπτέμβριο του 2016.Και οι 2 εταιρείες κατά την ιδιωτικοποίηση τους είχαν σσε σε ισχύ με αποδοχές για τους εργαζόμενους σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.
Παρά την ιδιωτικοποίηση και την μετάβαση στο καθεστώς της εργατική νομοθεσίας τόσο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και η ΕΕΣΣΤΥ συνέχισαν να πληρώνουν τις υπερωρίες σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.
Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι υπερωρίες συνεχίστηκαν να πληρώνονται για 14 μήνες με το ενιαίο μισθολόγιο με ευθύνη των ηγεσιών της ΠΕΠΕ και της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Στην ΕΕΣΣΤΥ οι υπερωρίες πληρώθηκαν με το ενιαίο μισθολόγιο μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.



Ο Λαρισαικός  όμως σε πλήρη αντίθεση με άλλες πουλημένες ηγεσίες σωματείων απέστειλε εξώδικο στην διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ το οποίο κοινοποίησε στο ΣΕΠΕ και στην εισαγγελία και είχε  άμεσο αποτέλεσμα το να πληρωθούν οι  υπερωρίες  στην τωρινή μισθοδοσία  σύμφωνα με την εργατική μισθοδοσία (παρά το ενιαίο μισθολόγιο και χωρίς να έχει υπογραφεί νέα σσε .)Η καταγγελία του ΛΑΡΙΣΑΙΚΟΥ στο ΣΕΠΕ αφορά  όμως και και την αναδρομικότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2019 και θα συζητηθεί στις 19-12-2019.

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι το τι παιχνίδι  έπαιξε στην πλάτη τους η ηγεσία της ΠΕΠΕ  ( ΝΕΑ ΕΛΞΗ και ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ )  σε απόλυτη σύμπλευση και συμφωνία αρνηθηκαν να απαιτήσουν την πληρωμή των υπερωριών σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία παρά του ότι έχει στείλει 2 επιστολές προς την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 
Τον Ιούλιο  του 2018 η  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΞΗΣ  (ΣΥΠΕ) κατέθεσε πρόταση στο ΔΣ του σωματείου με την οποία ζητούσε την διεκδίκηση των υπερωριών.
Η πρόταση καταψηφίστηκε από την ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗ και την ΝΕΑ ΕΛΞΗ.


Η ΣΥ.Π.Ε με  υπευθυνότητα και συνέπεια απέναντι στα μέλη της αλλά και  απέναντι  σε όλους τους μηχανοδηγούς πανελλαδικά πρότεινε  την διεκδίκηση των αναδρομικών με  τους παρακάτω τρόπους.

  • 1.Την αποστολή εξωδίκου στην διοικηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με το οποίο θα ζητάει άμεσα την συμμόρφωση της και την πληρωμή των αναδρομικών.
  • 2.Σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης να πληρώσει στους μηχανοδηγούς τα αναδρομικά  μετά το εξώδικο να προκυρηχθούν κινητοποιήσεις.
  • 3.Να γίνει καταγγελία στο ΣΕΠΕ και αγωγή διεκδίκησης των χρημάτων δικαστικώς αν η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιμένει στη στάση της


Η πρόταση της ΣΥ.Π.Ε απορρίφθηκε  από την πλειοψηφία της ΠΕΠΕ με την δικαιολογία
οτι υπάρχει γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου  του κου Παπαδημητρίου με την οποία λέει ότι θα φτάσουμε δικαστικά στον Άρειο Πάγο για το θέμα (γνωμάτευση την οποία περιμένουμε να την δούμε 10 μήνες τώρα)-.Δεν μπορούν να γίνουν κινητοποιήσεις  την ώρα που θέλουμε να υπογράψουμε σσε (στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η μεγάλη νίκη των εργαζομένων εκεί ήρθε μετά από 9 μήνες κινητοποιήσεων)-Δεν πανε στο ΣΕΠΕ αν δεν είναι σίγουροι ότι θα βγουν νικητές!!!(αυτό το αφήνουμε ασχολίαστο)

Έτσι λοιπόν  οι συνδικαλιστές της ΝΕΑΣ ΕΛΞΗΣ και της ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗΣ   προσπάθησαν να χαρίσουν  ένα μεγάλο πόσο από τον ιδρώτα των μηχανοδηγών με τον τότε γγ της ΠΕΠΕ και σημερινό εκπρόσωπο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ να είναι ο αρνητικότερος όλων.Είναι ο ίδιος άνθρωπος που μετά την υπογραφή της  νέας σσε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ ΧΑΡΙΣΕ  στην εργοδοσία ένα ολοκληρο δεκαήμερο μισθοδοσίας.(Η νέα σσε υπογράφηκε το τελευταίο δεκαήμερο του οκτωβρίου αλλά δέχθηκαν την εφαρμογή αυθαίρετα την 1-11)
Σε καμία περίπτωση πολλοί από τους μηχανοδηγούς δεν μπορούσαν να δεχθούν να βλέπουν μερικούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές να παίζουνε με τον ιδρώτα τους  εργοδοτικά παιχνιδάκια και ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές για κατάθεση αγωγής για διεκδίκηση των υπερωριών.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.Μέχρι εκεί εφτασαν...

Όμως παρά  την προσπαθεια των εργοδοτικών έχουν συγκεντρωθει  έγγραφα ανάθεσης  σε δικηγορικό γραφείο από όλη την Ελλάδα  για να διεκδικηθούν τα αναδρομικα.
 Το εξώδικο του  ΛΑΡΙΣΑΙΚΟΥ απέδειξε ότι η ΣΥΠΕ είχε απόλυτο δίκιο και κυριολεκτικά ξεβράκωσε  τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΠΕΠΕ και της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι οποίες πλέον  δεν έχουν που να κρυφτούν.
Το εξώδικο του ΛΑΡΙΣΑΙΚΟΥ και η άμεση εφαρμογή του από την διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ  ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και βοηθούν  την προσπαθεια  για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΚΟΥ




ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔIAΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ -ΔΗΛΩΣΗ 


Του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών "ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ", που εδρεύει στον Πειραιά, οδός Ομηρίδου Σκυλίτση, αριθμ. 19 και εκπροσωπείται νόμιμα.

 Π Ρ Ο Σ
Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ.) Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καρόλου, αριθμ. 1-3 και εκπροσωπείται νομίμως.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΣΕ:
1. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά, οδός Καθολικής Εκκλησίας, αριθμ. 1
2. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Νίκαιας, οδός Μαδύτου, αριθμ. 2, 
λόγω της αρμοδιότητός τους από τον τόπο παροχής της εργασίας των εργαζομένων της ΕΕΣΤΤΥ Α.Ε.
3. Τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
------------------------------------------------------------------------
Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία σας από την 01-04-2019 μεταβιβάσθηκε σε ιδιώτη και αποτελεί πλέον μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία. Ωστόσο παρά την ανωτέρω εξέλιξη, οι αποδοχές του προσωπικού που αφορούν στις δευτερεύουσες απολαβές του εξακολουθούν να καταβάλλονται με βάσει τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο είχε εφαρμογή και στην ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. πριν από την ιδιωτικοποίησή της και όχι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας κατά παράβαση αυτών.
Επιπροσθέτως, εξακολουθεί να εκκρεμεί μέχρι σήμερον η καταβολή της διαφοράς αποδοχών, η οποία προέκυψε από την μη (ορθή) εφαρμογή του άρθρου 9 της ισχύουσας μέχρι πρότινος ΣΣΕ, ζήτημα, για το οποίο έχει λάβει χώρα προσφυγή και καταδίκη της εταιρείας στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και της χορήγησης του συνόλου των μέσων ατομικής προστασίας που προβλέπονταν από την ανωτέρω ΣΣΕ. 
Επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας ουδέν έχετε πράξει μέχρι σήμερον, αλλά αντίθετα εξακολουθείτε να εφαρμόζετε την προσφιλή σας τακτική της αδιαφορίας και κωλυσιεργίας προς την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων εις βάρος των εργαζομένων - μελών μας, των οποίων παραβλάπτονται τα εργασιακά δικαιώματα.     
Για τους λόγους αυτούς
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ έντονα για την ανωτέρω παράνομη  συμπεριφορά σας.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την λήψη της παρούσας προβείτε στην καταβολή των οφειλομένων αποδοχών, αλλά και την χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας, όπως αναλυτικά αναφέρθηκε ανωτέρω. Άλλως και παρεχομένης απράκτου της ανωτέρω προθεσμίας, 
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι θα προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες, προσφεύγοντας σε βάρος σας τόσον στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας όσον και στα αστικά Δικαστήρια, αλλά και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα για τις παραβάσεις που έχετε τελέσει σε βάρος μας.
--------
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά, Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Νίκαιας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.


Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019