Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Μαγικό ραβδί

«Οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς. 
Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις ... (σ.σ. για) επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος». Αυτά είπε μέσα στην βδομάδα στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, βάζοντας και εκείνο το δικό του «λιθαράκι» στις «προειδοποιήσεις» για το ότι δεν πρέ
πει να σταματήσει ούτε λεπτό ο αντιλαϊκός «μεταρρυθμιστικός» οίστρος την επομένη της τυπικής λήξης των μνημονίων, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν εκ νέου και από τους εκπροσώπους Κομισιόν και ESM μέσα στη βδομάδα. 
Παρότι τίποτα απ' αυτά δεν είναι άγνωστο και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως αυτές για την περικοπή των συντάξεων, του αφορολόγητου και τα ματωμένα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων είναι δεδομένες, δεν πρέπει να πέφτει κάτω κάτι απ' αυτά τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου θα αποτελέσει κάτι σαν «μαγικό ραβδί» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που τάχα θα δουν «αργά και σταδιακά» να επανέρχονται όσα έχασαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.