Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΓΑΛΛΙΑ Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές της κυβέρνησης


Από τις διαδηλώσεις στο Παρίσι (Φωτο ΑΡ)Νέες κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε δεκάδες πόλεις όλης της Γαλλίας, με επίκεντρο τις νέες αντεργατικές ανατροπές που η κυβέρνηση έθεσε στην τελική ευθεία, αλλά και με αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και τους μισθούς κατά κλάδους (π.χ. σιδηροδρόμους).
Στους δρομους βγήκαν και οι οδηγοί φορτηγών, προχωρώντας σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων σε ολόκληρη τη χώρα. Κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχθεί και για τις 19 Μάη, ενώ ορισμένοι κλάδοι μιλούν για «κινητοποιήσεις διαρκείας», με ορίζοντα τα μέσα Ιούνη που ο νόμος «Ελ Κομρί» θα συζητηθεί και στη Γερουσία, αν και με την ενεργοποίηση του αντιδραστικού άρθρου 49.3 του συντάγματος ήδη θεωρείται πως οδεύει προς εφαρμογή.

Προσπάθειες χειραγώγησης

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, αρκετοί συνδικαλιστές εμφάνιζαν σημαντική μερίδα των εργαζομένων να έχει διαθέσεις για δυναμικές διαδηλώσεις, ωστόσο φρένο σε κάτι τέτοιο βάζει ο προσανατολισμός που επιλέγουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς μπορεί να παραιτηθεί από την αντιλαϊκή στρατηγική που συνδιαμορφώνεται μαζί με τις άλλες αστικές τάξεις της ΕΕ με μέλημα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μονοπωλίων.
Ταυτόχρονα σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις που θέλουν να εκτρέψουν τις λαϊκές διαμαρτυρίες σε ανώδυνα για το κεφάλαιο «κανάλια», τροφοδοτώντας κινητοποιήσεις όπως το κίνημα της «Νύχτας των Όρθιων - Άγρυπνων».
Φωτο ΑΡ

Επιμένει ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσκεκλημένος στο δίκτυο «Ερόπ Αν» (Europe 1) προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και πάλι εμφανίζοντας τις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου ως δικές τους αλλά και μοιράζοντας φρούδες ελπίδες για πιθανή φορολογική «ελάφρυνση» π.χ. των νοικοκυριών «αν υπάρχουν τα περιθώρια», ξεκαθαρίζοντας πως «το καλοκαίρι θα δούμε τι δεδομένα έχουμε και τι μπορεί να γίνει»...
Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η γαλλική καπιταλιστική οικονομία «πάει καλύτερα» υποστηρίζοντας πως το δημόσιο έλλειμμα θα πάει «τουλάχιστον στο 3% (του ΑΕΠ) το 2017», πως «οι επενδύσεις επανεκκινούν» κ.λπ.
Για το νόμο «Ελ Κομρί» επανέλαβε φυσικά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αυτός να εφαρμοστεί χωρίς καμιά καθυστέρηση δηλώνοντας ότι προτιμά να τον θυμούνται ως άνθρωπο που έδρασε και όχι ως κάποιον που έμεινε αδρανής.