Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τα τρία σενάρια που παίζουν για την αποφυγή πρόωρων εκλογών

σχόλιο blog :έχουμε δημοσιεύματα του ξένου τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Συριζα έχει αμβλύνει του τόνους της αντιπαράθεσης με τους πιστωτές ή ο Συριζα δεν τρομάζει πλέον του εταίρους.Επίσης στον σιδηρόδρομο διάφοροι γύρω από τον Συριζα ομολογούν δημόσια με ωμό τρόπο ότι τους <<ενδιαφέρει να πέσει η κυβέρνηση και όχι η αλλαγή πολιτικής>>.Αυτά σημαίνουν πολλά για εμάς. Για το τι έρχεται στο άμμεσο μέλλον.Η αλλαγή στρατηγικής και η ξαφνική στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον <<ρεαλισμό>>, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα σημάνουν βαρύτατα αντιλαικά μέτρα και συνέχιση της ίδιας πολιτικής με διαφορετικά πρόσωπα.Αναμενόμενες θα είναι και οι δυσμενείς εξελίξεις για τον σιδηρόδρομο που όπως <<ψυθιρίζουν>>σημερινοί αντιπολιτευόμενοι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης αλλά υπέρ στις στρατηγικές συνεργασίες.Είπατε κάτι; 


 
Με το βλέμμα στραμμένο στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κινούνται τα κομματικά επιτελεία και επεξεργάζονται σενάρια αποφυγής των πρόωρων εκλογών, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα «180». 
Σύμφωνα με «τα Νέα», βουλευτές και κομματικά στελέχη επικεντρώνονται σε τρία βασικά σενάρια, τα οποία όμως δεν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής, χωρίς τη συγκατάθεση των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Σενάριο 1ο: Τρίτη κάλπη με νέο υποψήφιο

Είναι το σενάριο που συζητείται εντονότερα, ακόμη και μεταξύ γαλάζιων βουλευτών, και προβλέπει την απόσυρση του Σταύρου Δήμα πριν την τρίτη ψηφοφορία και την επιλογή νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Δεδομένης της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, γαλάζια στελέχη τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να ζητήσει από τον κ. Δήμα να βγει από την κούρσα, αλλά εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν αποκλείεται να αποσυρθεί αυτοβούλως, εάν οι πρώτες άγονες ψηφοφορίες κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών -κάτω από τις 175 ψήφους.
Πάντως, ακόμα και μια τέτοια εξέλιξη, δεν προκύπτει ότι οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου, καθώς δεν διαφαίνεται υποψηφιότητα που θα μπορούσε να διασφαλίσει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία, χωρίς την ανοχή, έστω της αντιπολίτευσης.

Σενάριο 2ο: Συμφωνία κορυφής

Η πρόταση έχει υποβληθεί δημόσια από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την έχει βάλει στο τραπέζι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως βάση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Προβλέπει συμφωνία των Αντ.Σαμαρά και Αλ.Τσίπρα γα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα συνοδεύεται και από συμφωνία για εθνικές εκλογές εντός του 2015. 

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Το τρίτο σενάριο που διακινείται στους διαδρόμους της Βουλής, επίσης, προϋποθέτει μια συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη διαφορά ότι αυτό συνοδεύεται και από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και στη θέση του πρωθυπουργού.