Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση σου λέει:Γίνε και εσύ δ.υπάλληλος με 427ευρώ μεικτά

Υπεγράφη ΚΥΑ για την πρόσληψη 50.000 ανέργων στο Δημόσιο με κακοπληρωμένους μισθούς για λίγους μήνες
Μέσω του περιβόητου προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την πρόσληψη 50.000 πάμφθηνων εργαζομένων από τις ατελείωτες λίστες της ανεργίας για λίγους μήνες απασχόλησης σε Δημόσιο, δήμους και Περιφέρειες, μέσω των περιβόητων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης που συνιστούν ανακύκλωση της ανεργίας και επέκταση της κακοπληρωμένης και προσωρινής απασχόλησης.

Η πρόσκληση θα αφορά 117 ειδικότητες και οι προσλήψεις θα γίνουν σε ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, νοσοκομεία, Περιφέρειες και δήμους, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ.
Οι προσλήψεις των ανέργων άνω των 18 ετών στο Δημόσιο θα έχουν διάρκεια πέντε μήνες και η δημόσια πρόσκληση προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ανέργους εκτιμάται ότι θα γίνει εντός Δεκέμβρη, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν στις αρχές Γενάρη του 2015.
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά την πλήρη απασχόληση με μισθό μόλις από 427 έως 490 ευρώ το μήνα, ενώ για πρώτη φορά σε ειδικότητες όπως αυτή της καθαριότητας προβλέπεται η ασφάλιση με βαρέα και ανθυγιεινά.
Οι 34.000 προσλήψεις θα γίνουν στην Τοπική Διοίκηση, εκ των οποίων 3.500 στην Περιφέρεια, ενώ 16.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στο Δημόσιο.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η μοριοδότηση των ανέργων μέσω μιας διαδικασίας υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ είναι:
1. Συνεχιζόμενη εγγεγραμμένη ανεργία μέχρι 36 μήνες.
2. Συνεχιζόμενη εγγεγραμμένη ανεργία και του ή της συζύγου.
3. Ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα.
4. Ηλικία.
5. Ανήλικα τέκνα, εάν υπάρχουν.
Παρουσιάζοντας τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αξιοποίησε για μια ακόμη φορά και το συγκεκριμένο βήμα για να «εκπαιδεύσει» τους ανέργους και τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κορυφαία προτεραιότητα και του υπουργείου μας, αλλά και όλης της κυβέρνησης, είναι πρώτα απ’ όλα η απασχόληση, η αξιοπρέπεια και η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, που δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν, αναμφίβολα, ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα γρήγορα, όχι βεβαίως σε μόνιμη βάση, αλλά πάντως ικανά να ανακουφίσουν 50 χιλιάδες οικογένειες».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξήρε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί πρόταση της Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει ως στόχο αφενός τη στήριξη της τοπικής απασχόλησης σε κάθε δήμο της χώρας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία γίνεται πράξη χάρη στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Τέλος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όπως και στην α' φάση έτσι και τώρα ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να υλοποιήσει το πρόγραμμα με αρτιότητα και αποτελεσματικότητα».