Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Στα λιμάνια σε Ελευσίνα, Ραφήνα και Λαύριο θέλει να επεκταθεί ο Προαστιακός.

Την κάθοδο του σε 3 λιμάνια της Αττικής ετοιμάζει ο Προαστιακός της Αθήνας. Σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς, η ΕΡΓΟΣΕ θα υλοποιήσει την σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια της Ελευσίνας, του Λαυρίου και της Ραφήνας.


Τα πλάνα αυτά είναι φιλόδοξα, όμως η χρηματοδότηση τους είναι το σημαντικότερο θέμα και στα τρία αυτά έργα. Αναφορικά με την Ελευσίνα, θα δουμε την ενεργοποίηση της καταργημένης γραμμής από το Μενίδι μέχρι το λιμάνι της Ελευσίνας (τμήμα της πάλαι ποτέ σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Πάτρα). Θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την κανονικοποίηση της γραμμής (από μετρική που είναι σήμερα) και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης σε δεύτερη φάση. Τα έργα της πρώτης φάσης χρηματοδοτούν τα ΕΛΠΕ αλλά στα έργα Β΄φάσης δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Η επέκταση προς Λαύριο και Ραφήνα είναι μία πονεμένη ιστορία καθώς το έργο έχει εξαγγελθεί πολλάκις από το 2004 και μετά. Σήμερα είμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο, στο επίπεδο των προμελετών. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως η Αττική Οδός στα πλαίσια ενός μνημονίου συναντίληψης με το Υπουργείο Υποδομών, ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών για την οδική και σιδηροδρομική επέκταση προς Λαύριο και Ραφήνα. Στη συνέχεια θα γίνει γνωστό με ποιο τρόπο θα γίνουν οι διαγωνισμοί των επεκτάσεων της Αττικής Οδού που θα περιλαμβάνουν και την κατασκευή των σιδηροδρομικών τμημάτων.

Η χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης προς Λαύριο εκτιμάται ότι έχει κόστος 170εκατ.ευρώ χωρίς όμως να υπολογίζονται οι απαλλοτριώσεις. Μιλάμε για νέα διπλή γραμμή 31χλμ με 7 σταθμούς και ηλεκτροκίνηση.

Αντίστοιχα, η επέκταση προς Ραφήνα είναι ακόμα πιο πίσω. Στα πλαίσια του ίδιου μνημονίου, αναμένεται να φτάσει μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας ως επέκταση από το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος με την απόσταση να είναι περίπου 7χλμ. Εδώ παραμένουν άγνωστοι πόσοι και ποιοι σταθμοί θα κατασκευαστούν. Η επέκταση αυτή θα εξυπηρετεί τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό στην περιοχή του Πικερμίου, Νέας Μάκρης, Λούτσας και θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες στο λιμάνι της Ραφήνας και τις γύρω παραθεριστικές περιοχές.

To άγνωστο και στα τρία αυτά έργα είναι το πότε θα τα δούμε να υλοποιούνται. Η επέκταση προς Ελευσίνα ίσως είναι η πιο εύκολη περίπτωσης μιας και μιλάμε για αναβάθμιση υφιστάμενης γραμμής και επαναλειτουργία σταθμών. Οι άλλες δύο λόγω της σύνδεσης τους με το πολύπλοκο σχέδιο των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, είναι ένα πλάνο που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα το δούμε να υλοποιείται μετά το 2021.

ypodomes.com