ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ
Στην υπογραφή κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Βουλγαρίας προχώρησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.
Με την παραπάνω θα ρυθμίζονται όλα τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Ρούσε και της δημιουργίας ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προσεκλήθη στην Τετραμερή από τον κ. Μπορίσοφ.
Μάλιστα σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.
Στην Τετραμερή συζητήθηκε ακόμα η Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας να υπογραφεί μνημόνιο με την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία για σιδηροδρομική διασύνδεση. Όλα τα παραπάνω, όπως επισημάνθηκε, θα είναι μέρος ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες αυτές τις βαλκανικές χώρες μαζί και θα καταλήγουν στα λιμάνια Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την τετραμερή συνεργασία να επενδύσουν στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κάθετο αγωγό IGB, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά.
«Είναι ένα έργο υψηλής σημασίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, τόνισε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τη δυνατότητα για ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. «Ένα πρότζεκτ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες μας, ευρύτερα για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που είναι ο αγωγός East-Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, θα έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια, μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα. Να μεταφερθεί στη Βουλγαρία και από εκεί στη Ρουμανία, σε άλλες χώρες. Ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, ιδιαίτερης γεωπολιτικής, αλλά και οικονομικής αξίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας συζήτησαν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών τους.
Με σκοπό τη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας μόνιμης συνεργασίας σε επίπεδο βάσης, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου οργανισμού συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.
Ύστερα από πρόταση του κ. Τσίπρα, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν η Τετραμερής Σύνοδος να μην περιοριστεί στις διακρατικές σχέσεις, αλλά να αρχίσει να καλλιεργεί και τις επαφές από τα κάτω προς τα πάνω (ανάμεσα σε φορείς, πανεπιστήμια, κ.λπ.).
Ήδη άρχισαν οι συνομιλίες για την ίδρυση ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα συντονίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.
Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζητήθηκε η αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, ως βαλκανικού κέντρου καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στην πόλη.
iefimerida.gr