Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Για τη συνάντηση αντιπροσωπείας Ομοσπονδιών, Εργαζομένων με την Υπουργό Εργασίας

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους προέδρους των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Τροφίμων – Ποτών, Τύπου – Χάρτου και Φαρμάκου – Καλλυντικού, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με την αρμόδια Υπουργό, παρουσία και του Γραμματέα του ΣΕΠΕ.
Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα της στήριξης των εργαζόμενων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας, με βασικό στοιχείο τη διασφάλιση των μισθών και των μεροκάματών τους, της δουλειάς και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, απέναντι σε αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας που ενθαρρύνονται από τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου, καθώς και την αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών για τις τεράστιες ζημιές που έπαθαν.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή και μέχρι τώρα – κατά περίεργο τρόπο – δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο στοιχείο για την τύχη τους, αν έχουν πάθει και τι ζημιές, αν υπάρχουν θύματα ανάμεσά τους.
Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, η απάντηση της Υπουργού ήταν ότι δεν «γνωρίζει» και ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο της Πυροσβεστικής. Όσο για το ζήτημα της διασφάλισης των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων επέμεινε στη διατύπωση του αστικού κώδικα περί «αμοιβαίας απαλλαγής» εργαζόμενου και εργοδότη σε περιπτώσεις που η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται λόγω ανωτέρας βίας. Μάλιστα, μαζί με το Γραμματέα του ΣΕΠΕ, προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» λέγοντας ότι το Υπουργείο εξέδωσε τις συγκεκριμένες οδηγίες στη βάση του αστικού δικαίου, για να αποτρέψει τυχόν απολύσεις!
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ανατροπών στο δικαίωμα στην απεργία και στην οργάνωση των εργαζόμενων, η Υπουργός υπερθεμάτισε για τη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα που «απέτρεψε» τις περισσότερες απαιτήσεις της και κατέληξε στο να υπάρξει τροποποίηση στο ν. 1264/82 που αφορά αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για απόφαση απεργίας στα επιχειρησιακά σωματεία από το 1/3 στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Είναι προφανής η προσπάθεια που καταβάλει η Υπουργός Εργασίας να πείσει τους εργαζόμενους για τις φιλεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Όμως, «έχουν γνώση οι φύλακες». Τα μέτρα της κυβέρνησης μετά τις δολοφονικές πλημμύρες στοχεύουν καθαρά στη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων και λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για να υλοποιήσουν διάφορα αντεργατικά σχέδια.
Όσο για το αποτέλεσμα των «διαπραγματευτικών μαχών» της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, είναι η παγίωση όλων των προηγούμενων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων με τον “νέο κώδικα εργατικού δικαίου” και η ψήφιση νέων σκληρότερων και μάλιστα με την προσφιλή για την κυβέρνηση τακτική της κατάτμησης και του αιφνιδιασμού.
Το στοιχείο αυτό προκύπτει και από τη σημερινή τοποθέτηση της Υπουργού.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΈΤΟΙΜΑ τα αντεργατικά νομοσχέδια.
Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα να δώσουμε αγωνιστική απάντηση, να προτάξουμε τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό:
  • Εδώ και τώρα υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα, από το δικαίωμα στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Να παλέψουμε το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσαν τα ταξικά συνδικάτα για τους εργαζόμενους που πλήγηκαν από τις πλημμύρες.
Να πάρουν οι δρομολογημένες από κυβέρνηση, Ε.Ε., τρόικα, ανατροπές στο δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση των εργαζομένων, αλλά και αυτές που είναι στο συρτάρι και περιμένουν τη σειρά τους την απάντηση που αρμόζει.
Καταθέτουμε πρόταση στη ΓΣΕΕ και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανεργατική γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
.