(σχόλιο ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ :Οι γιατροί είναι μόνο η αρχή .Σύντομα αυτές οι αντεργατικές ''ρυθμίσεις'' θα επεκταθούν σε όλους τους εργαζόμενους Νομίζουμε ότι είναι κατανοητές από όλους οι συνέπειες αυτών των ρυθμίσεων.Μέρος από αυτά θα δούμε συντόμως στον κλάδο μας με τις ευλογίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού)
Το ανθυγιεινό - αντεργατικό αυτό έκτρωμα , καταργεί τον σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.Προμήνυμα για το τι έχουν συμφωνήσει για τις αντεργατικές ανατροπές
Το ΚΚΕ έχει επισημάνει ότι αυτό το τερατούργημα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς. Είναι προμήνυμα για το τι επιφυλάσσεται και σε άλλους κλάδους εργαζομένων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν έτσι να εφημερεύουν όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.Πρόκειται για την πλήρη και αμάσητη εφαρμογή της «Εκθεσης Σέρκας», που από το 2008 είχε μείνει στην άκρη, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων αφού περιλαμβάνει ό,τι πιο νοσηρό σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι στην ΕΕ.
Οπως: Πρώτον, τη δυνατότητα της επιχείρησης να χωρίζει τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και ανενεργό, και δεύτερον, τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου.
Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ρυθμίσεις που μόλις πρόσφατα έθεσε και ο ΣΕΒ ως επείγουσα προτεραιότητα. Οπως είναι η παραπέρα «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της δημόσιας Υγείας ο βαθμός «ευελιξίας» πρέπει να ανέβει!
Είναι τεράστια πρόκληση και θράσος της κυβέρνησης! Δώδεκα ώρες δουλειά - δώδεκα ώρες ανάπαυση, και αυτό υπό αίρεση, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, επιτρέπεται και «παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας».
Καθιερώνεται επίσης η έννοια του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας. Εργάσιμος θεωρείται μόνο ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας του. Συνεπώς ο χρόνος της «εφημερίας ετοιμότητας» δεν θεωρείται εργάσιμος χρόνος, αλλά χρόνος ανάπαυσης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτού του τύπου οι εφημερίες να μην πληρώνονται, παρά μόνο αν ο γιατρός κληθεί στο νοσοκομείο και παράσχει υπηρεσίες.
**Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα στην Βουλή για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταργεί το 8ωρο στους γιατρούς