Στα σκαριά βρίσκονται μία σειρά νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για το κλείσιμο των δεκάδων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.
Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες. Οι επικεφαλής των θεσμών ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την τελευταία αποστολή τους στην Αθήνα.Οι τελευταίες «πινελιές» γι’ αυτό το γύρο των αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο των συνεννοήσεων με το κουαρτέτο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του οποίου επανέρχονται στην Αθήνα στις 27 Νοέμβρη.
«Tα σήματα είναι πολύ θετικά, αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλος όγκος εργασίας κυρίως σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει δέσμευση από όλους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά προτίμηση πριν από το τέλος του χρόνου».
Ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε κατά την πρώτη φάση της διαβουλεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, κατά την οποία όλες οι πλευρές εργάστηκαν με«εποικοδομητικό τρόπο». Επίσης, ζήτησε «γρήγορη» και «ομαλή» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Η τεχνική εργασία συνεχίζεται για την προετοιμασία της επόμενης αποστολής το Νοέμβριο. Στόχος παραμένει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της χρονιάς, το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε την «πρόοδο» που καταγράφηκε στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.
Θέλουν να «τρέξουν» τους πλειστηριασμούς
Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα των συνεννοήσεων με το κουαρτέτο βρίσκεται το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, στη συνεδρίαση του Eurogroup δόθηκαν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Ευκλ. Τσακαλώτο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός «δεσμεύτηκε να λάβει δράση για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απειλούνται με επιθέσεις».
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.
Στην «ημερήσια διάταξη» και οι κατασχέσεις
Αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζει και υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η άγρια φοροεπιδρομή στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και αποτυπώνουν τις μαζικές διαστάσεις που προσλαμβάνουν πλέον οι κατασχέσεις.
Για το μήνα Σεπτέμβρη, οι νέες κατασχέσεις που διενήργησε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έφτασαν σε περίπου 20.000 ή σε 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα, ενώ στη διάρκεια του ίδιου μήνα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκαν κατά 706 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την εντεινόμενη αδυναμία λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο τέλος Σεπτέμβρη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» ήταν 991.392 από 971.508 τον Αύγουστο.
«Νέο στοιχείο η προσέγγιση με τις ΗΠΑ»
«Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους μήνες που πέρασαν ως το τρίμηνο της εξομάλυνσης των σχέσεών μας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Ένα νέα στοιχείο τους είναι η προσέγγιση με τις ΗΠΑ, που είναι σημαντική για λόγους οικονομίας και ασφάλειας», επισημαίνει, από την πλευρά του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τονίζοντας πως η «εξομάλυνση μπορεί να αποδειχτεί πρόσκαιρη αν υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων».
«Συγκρίνοντας» δε τα μείγματα πολιτικής της κυβέρνησης με άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, διαπιστώνει ότι «δημιουργούνται εξ αντικειμένου προϋποθέσεις για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις στη χώρα», ενώ σε αντίστοιχη ρότα με άλλα αστικά επιτελεία, εστιάζει σε μια σειρά από διαχειριστικά ζόρια και αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Στην «τριμηνιαία έκθεση» αναφέρει επίσης ότι «χωρίς σοβαρή ελάφρυνση» του κρατικού χρέους «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», καθώς και ότι «η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης (για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους) και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία».