Στο κόκκινο είναι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς με Covid όσο και για τους ασθενείς με άλλες παθήσεις, την ώρα που τα θετικά κρούσματα φτάνουν το 32%, αριθμός πολλαπλάσιος από άλλες περιοχές και το μέσο όρο πανελλαδικά. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το τρίμηνο του εγκλεισμού στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να προετοιμάσει το ΕΣΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μόλις 16 (ποσοστό 11%) είναι οι ελεύθερες ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας). Όσον αφορά τις κλίνες Covid στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας) είναι διαθέσιμες μόλις 195 κλίνες.
Η κυβέρνηση καμώνεται ότι αύξησε τις ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην πραγματικότητα μετέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες γενικές ΜΕΘ ώστε να δέχονται μόνο περιστατικά κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ΓΝ «Γ. Παπανικολάου» και «Αγ. Παύλος» δεν έχουν αυτήν τη στιγμή καμία γενική ΜΕΘ ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία αυτές που παραμένουν διαθέσιμες για μη Covid περιστατικά είναι ελάχιστες. Επιπλέον το προσωπικό σε αυτές είναι πολύ λιγότερο από αυτό που ενδείκνυται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) «οι μόνες κλίνες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της πανδημίας είναι οι 17 του "ΑΧΕΠΑ" χωρίς πρόσληψη προσωπικού ως σήμερα. Καμιά άλλη. Οι επιπλέον ΜΕΘ με 86 κλίνες, που λειτουργούν σήμερα για ασθενείς Covid και 18 επιπλέον από επεκτάσεις, στα νοσοκομεία της πόλης, έχουν αφαιρεθεί από τους ασθενείς που δεν πάσχουν από Covid και χρειάζονται διασωλήνωση. Δεν δημιουργήθηκαν όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ειδικές μονάδες, όπως η μονάδα αντιμετώπισης αναπνευστικής ανεπάρκειας στο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" και η μονάδα καρδιοχειρουργικής στο ΑΧΕΠΑ χρησιμοποιούνται πλέον ως ΜΕΘ νοσηλείας Covid και θα ενταχθούν και όλες οι άλλες ειδικές μονάδες, την στιγμή που η ζωή κάποιων ασθενών κρίνεται σε αυτές τις μονάδες». (Ακούστε εδώ την πρόεδρο της ΕΝΙΘ).
Επιπλέον στο ΑΧΕΠΑ όταν ξεκίνησε η εφημερία δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη Covid στη ΜΕΘ και «η λύση που δόθηκε ήταν να "αφαιρεθούν" οι 6 κλίνες από τη Μονάδα της Καρδιοχειρουργικής και μετά το θάνατο ενός διασωληνωμένου αρρώστου, διατέθηκαν συνολικά 7 κλίνες το μεσημέρι».
Σε οριακή κατάσταση και το νοσοκομείο στο Κιλκίς. «Τα ραντεβού του νοσοκομείου αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών του νοσοκομείου». Το μήνυμα αυτό ακούνε οι ασθενείς που τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.
«Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία "ΛΟΙΜΩΔΩΝ" και "ΠΑΝΑΓΙΑ" με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, να διενεργηθούν μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων κ.ά.» τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα στο "κόκκινο"», σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καθώς «οι περισσότερες μονάδες της πόλης βρίσκονται ουσιαστικά σε μόνιμο συναγερμό, με τους εργαζόμενους σε αυτές να καλούνται ήδη να κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές δραματικές συνθήκες αλλά και τις χειρότερες που ακολουθούν».
902