Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Ανακοινωση ΔΕΣΚ Σ για Πολυτεχνείο



ΑΘΗΝΑ,  16 / 11 / 2020



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΥΤΕ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου 47 χρόνια πριν, ενάντια στην ΑμερικανοΝατοϊκή δικτατορία, αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμη πηγή πείρας για τους σημερινούς και τους αυριανούς μας αγώνες.
Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες, οι ηρωικές εξάρσεις του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και τα βασανιστήρια αποτελούν οδηγό για τα δικά μας αγωνιστικά βήματα.
Η κατάληψη του Πολυτεχνείου καθώς ενώνεται με το εργατικό – λαϊκό κίνημα αποκτά χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Δίπλα στο σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», δυνάμωναν και τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» και «Κάτω η Χούντα».
Το μήνυμα ήταν πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό.

Η σημερινή επέτειος για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαό σε πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας και των τραγικών αδιέξοδων που προκαλεί η διαχείρισή της από την Κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η απαγόρευση των αγωνιστικών εκδηλώσεων και της πορείας στην Αμερικανική Πρεσβεία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ευρύτερη στόχευση και σχεδιασμό. 
Ότι το πρόβλημα της Κυβέρνησης δεν είναι η δημόσια υγεία και ο συγχρωτισμός, ούτε μόνο το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου. Και ότι, αντίθετα, η πανδημία αξιοποιείται ως πρόσχημα για συνολικότερες «τομές» σε βάρος των αγώνων και των διεκδικήσεων του λαού.
Η Κυβέρνηση είναι αυτή που εδώ και οκτώ (8) μήνες απορρίπτει κάθε δίκαιο αίτημα, όπως: η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς, η πύκνωση δρομολογίων στα ΜΜΜ, η αραίωση των μαθητών ανά τάξη με προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.α. Και την ίδια ώρα ψηφίζει σωρηδόν μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία «αντέχει» μόνο όταν πρόκειται για τα κέρδη τους, όχι όμως για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης.

Τα κυβερνητικά σχέδια για ένταση της εκμετάλλευσης, η καθιέρωση 10ωρης εργασίας το ξεχαρβάλωμα του εργάσιμου χρόνου, η μείωση του μέσου μισθού, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση είναι αιτίες πολέμου.


Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειά. 

Σταθερή δουλειά, εργάσιμος χρόνος και μισθοί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Σ.Σ.Ε. για όλους με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Δηλώνουμε ότι δε θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δε θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μία ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμου.
Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝατοϊκές βάσεις, όχι στα σχέδια συνεκμετάλλευσης για τα κέρδη των πολυεθνικών.
Θέλουμε υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ.
Θέλουμε σχολείο δημόσιο και δωρεάν που θα παρέχει ολοκληρωμένη μόρφωση.
Απαιτούμε μείωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού, είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό.

Δίνουμε αγωνιστικό παρών στις φετινές εκδηλώσεις τιμώντας τους νεκρούς του Πολυτεχνείου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Καλούμε τα Σωματεία και την Π.Ο.Σ. να πάρουν τώρα αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη 2020.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.


ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ