Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Αυτοαξιολόγηση



Οι μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό στις επιχειρήσεις που συνέχισαν να λειτουργούν στην πανδημία, ήταν από τα βασικά μέτωπα για τα σωματεία και μόνο κάτω από την παρέμβασή τους πάρθηκαν ορισμένα μέτρα από την εργοδοσία.

 Τώρα που ανοίγουν ξανά μαζικά οι επιχειρήσεις και πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων, η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και αναθέτει στην εργοδοσία να ...«αυτοαξιολογηθεί» για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει, με τη συμπλήρωση ενός σχετικού εντύπου, ενώ το υπουργείο Εργασίας περιορίζεται σε εξαγγελίες για ελέγχους από το ΣΕΠΕ. 
Οι εργαζόμενοι όμως δεν μπορούν να αφήσουν την υγεία και την ασφάλειά τους στην καλή θέληση των εργοδοτών ούτε στο υποβαθμισμένο ΣΕΠΕ. Ξέρουν άλλωστε καλά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και του κράτους είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ότι τα μέτρα προστασίας φτάνουν μέχρι εκεί που δεν απειλούνται τα συμφέροντα και τα κέρδη τους. 
Χρειάζεται επομένως να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ακόμα πιο αποφασιστικά αυτήν την περίοδο, μέσα από τα σωματεία τους και τις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Με την πανδημία δεν ξεμπερδέψαμε, πόσο μάλλον με τον «ορατό εχθρό», την εργοδοσία και το κράτος της, που αποτελούν μόνιμη απειλή για την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα του λαού.

rizospastis.gr