Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τι θα γίνει;

Οι άνθρωποι με χρόνιες σοβαρές ασθένειες που νόσησαν από κορονοϊό, συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας. Υπολογίζεται για παράδειγμα ότι στην Ιταλία το 10% - 20% των νεκρών από τον κορονοϊό ήταν καρκινοπαθείς. Κι αυτοί που δεν νόσησαν όμως έκαναν πισωγύρισμα στις απαραίτητες θεραπείες, γεγονός που ενδέχεται να στοιχίσει σοβαρά στην υγεία τους. 


Ενδεικτικά, στην Αγγλία οι χημειοθεραπείες μειώθηκαν αυτήν την περίοδο κατά 60% και κατά 76% οι παραπομπές για έναρξη θεραπειών για καρκίνο. Τι δείχνει αυτό; Οτι η προσαρμογή των κουτσουρεμένων συστημάτων Υγείας στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας άφησε χωρίς ουσιαστική φροντίδα χιλιάδες άλλους ανθρώπους, επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά παράλληλα με τον κορονοϊό, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. 

Τέτοια παραδείγματα καταγγέλλουν και οι υγειονομικοί στη χώρα μας, όπου χιλιάδες περιστατικά σωρεύτηκαν τους προηγούμενους δυο μήνες. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ασθενείς, τη στιγμή μάλιστα που οι λίστες αναμονής προϋπήρχαν στα ογκολογικά νοσοκομεία, όπως και οι ελλείψεις σε φάρμακα ή οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία; Η «επιστροφή στην κανονικότητα» αφαιρεί και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την πολιτική που καταδικάζει αυτούς τους ανθρώπους σε μόνιμο κυνηγητό της θεραπείας τους, είτε σε «έκτακτες» είτε σε «κανονικές» συνθήκες, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που χωρίζει την άθλια πραγματικότητα που ζουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να έχει ο καθένας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, σε ένα σύστημα που δεν θα υπηρετεί τα κέρδη των λίγων αλλά τις λαϊκές ανάγκες.