Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

«Καπιταλισμό έχουμε... »

Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων με την εκ περιτροπής εργασία. Η απάντησή του ήταν: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν». Σιγά τη διαπίστωση, θα πει κανείς. 


Η κυβέρνηση όμως έχει βάλει το χεράκι της και μάλιστα χοντρά για να διευκολύνει τους «ιδιώτες» να κινηθούν «με όποιον τρόπο θέλουν», νομοθετώντας ένα σωρό αντεργατικά μέτρα, που το καθένα μόνο του και όλα μαζί συντελούν στο να μειώνονται οι μισθοί, να διευκολύνονται οι απολύσεις, να διαλύονται παραπέρα οι Συλλογικές Συμβάσεις, η οικογενειακή, κοινωνική και προσωπική ζωή. 

Με βάση αυτήν τη νομοθεσία και το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο, που φτιάχθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν πώς θα περάσουν «άβρεχτοι» από την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό. Μπορεί επομένως η κυβέρνηση να λέει ότι «καπιταλισμό έχουμε, τι να κάνουμε», αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν την «ξεπλένει» από το γεγονός ότι κάθε απόλυση, κάθε νέο χτύπημα σε μισθούς και συμβάσεις έχει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα της πολιτικής που, για να εγγυηθεί τα κέρδη του κεφαλαίου, συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι, πράγματι, ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός.