Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Βρετανία: Τα συνδικάτα μεταφορών λένε όχι στην άρση του αποκλεισμού νωρίτερα, θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες και το προσωπικό των σιδηροδρόμων.

Τα συνδικάτα μεταφορών στη Βρετανία προειδοποιούν πως η άρση του αποκλεισμού νωρίτερα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών στο όνομα του κέρδουςΟι συνδικαλιστικοί φορείς της Βρετανίας παροτρύνουν τους κυβερνητικούς ηγέτες να διατηρήσου τη χώρα σε αποκλεισμό προς ώρας εν μέσω φόβων ότι ένας πρόωρος τερματισμός των περιορισμών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών και προσωπικού σιδηροδρόμων.

Εκπρόσωποι του Sing, του RMT και του TSSA απέστειλαν επιστολή στις κυβερνήσεις στο Westminster, το Holyrood και το Cardiff.
Τα συνδικάτα μεταφορών στη Βρετανία προειδοποιούν πως η άρση του αποκλεισμού νωρίτερα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών στο όνομα του κέρδους
Η κοινή έκκληση, υπογεγραμμένη από τους γενικούς γραμματείς Μικ Γουέλαν, Μικ Κας Κας και Μανουέλ Κόρτες, παρουσιάζει την άποψη ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρθεί ο αποκλεισμός και να τεθούν σε λειτουργία περισσότερα τρένα, μετά από εβδομάδες μειωμένης υπηρεσίας.
Το προσωπικό των σιδηροδρόμων χρειάστηκε να εργαστεί σε ολόκληρη την πανδημία του κορονοϊού για να εξασφαλίσει ότι οι βασικοί εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να εργαστούν ώστε τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια και τρόφιμα θα μεταφέρονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα κέρδη των εταιρειών θα τεθούν μπροστά στις ζωές των ανθρώπων και η απαγόρευση θα αρθεί πρόωρα.
Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό Boris Johnson, τον πρώτο υπουργό Nicola Sturdent από τη Σκωτία και τον Mark Drakeford από την Ουαλία, καθώς και τον δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το δίκτυο Transport for London, τα συνδικάτα έγραψαν: Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να αυξήσουν τα επίπεδα υπηρεσιών.
Αυτό το μικτό μήνυμα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει το κοινό να αψηφά τους κανόνες για τα ταξίδια και την εργασία.
Δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς μπορούν να αυξηθούν πραγματικά οι υπηρεσίες προστατεύοντας τους εργαζόμενους και τους επιβάτες. Αυτό περιλαμβάνει προστασία μέσω κοινωνικής απόστασης, επαρκή και κατάλληλο PPE(εξοπλισμό ατομικής προστασίας) και καθορισμό βασικών και μη καθηκόντων.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα πρότυπα εργασίας τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και των επιβατών.
Για να είμαστε σαφείς: δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει βάση για ασφαλή αύξηση των υπηρεσιών.
Η Aslef, η RMT και η TSSA αναφέρουν ότι θα ήθελαν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τις κυβερνήσεις για να καταστήσουν σαφές πώς πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται με ασφάλεια, καλώντας για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για ολόκληρη τη βιομηχανία.
Οι γενικοί γραμματείς πρόσθεσαν: Η αναζήτηση μιας γενικής αύξησης στις υπηρεσίες ως μέρος μιας συμβολικής και πρόωρης άρσης της καραντίνας για φαινομενική ομαλότητα, με ενδεχόμενο κίνδυνο αναρίθμητων ζωών, είναι εντελώς απαράδεκτη για μας.
Οι πολιτικοί εξέφρασαν φόβους ότι τα σχέδια για αύξηση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών δεν έχουν επαρκή σχεδιασμό. Το Εργατικό Κόμμα της Σκωτίας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να φροντίζουν τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Colin Smyth MSP, δήλωσε: Είμαστε όλοι απογοητευμένοι από τον τρέχοντα αποκλεισμό και αναμένουμε όλοι με ανυπομονησία την επιστροφή στην ομαλότητα, ωστόσο δεν μπορούμε να αρχίσουμε να το κάνουμε πρόωρα.
Το Εργατικό Κόμμα της Σκωτίας προτρέπει την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τα συνδικάτα για να εξασφαλίσει ότι τα σχέδια αυτά είναι προς το συμφέρον του προσωπικού και των επιβατών, και ότι δεν εφαρμόζονται προτού να είναι ασφαλές να γίνει αυτό.
Μια δήλωση της κυβέρνησης της Ουαλίας ανέφερε: Ο υπουργός Μεταφορών [Ken Skates] συναντιέται τακτικά με συνδικαλιστικές οργανώσεις σιδηροδρόμων για να συζητήσει την κρίση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα συνδικάτα και τις Μεταφορές για την Ουαλία τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης καθοδηγούμαστε από τα τελευταία διεθνή και βρετανικά στοιχεία. Θα συνεχίσουμε με αυτή την προσέγγιση καθώς εξετάζουμε την πορεία προς τα εμπρός.
Η υγεία και η ευημερία του λαού της Ουαλίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προβληματισμών.
Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό από το Star.

Της NIALL CHRISTIE για το Morning Star

spoilers.gr