Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Οι ανοικτές πύλες του Προαστιακού στερούν σημαντικά έσοδα από τις συγκοινωνίες τις Αθήνας.

Η ασυνεννοησία μεταξύ ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το διαμοιρασμό των εσόδων από τις πωλήσεις εισιτηρίων και οι ανοικτές πύλες στους σταθμούς του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας στερούν σημαντικά έσοδα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του κρατικού ΟΑΣΑ και της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας, που όμως προς το παρόν καταλήγουν σε αδιέξοδο. Μέχρι σήμερα, με βάση την τελευταία συμφωνία που υπεγράφη το 2014, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποδίδει στον ΟΑΣΑ το 2% της αξίας των πωλήσεων εισιτηρίων που γίνονται στα εκδοτήρια του Προαστιακού. Ο όγκος των μετακινήσεων δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου όμως έφερε τα πάνω κάτω, εξαιτίας κυρίως των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που παραμένουν μέχρι και σήμερα ανοικτές σε όλους τους σταθμούς του Προαστιακού. Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των περισσότερων εκδοτηρίων στους σταθμούς του Μετρό ολοένα και περισσότεροι επιβάτες καταφεύγουν στα εκδοτήρια του Προαστιακού τα οποία λειτουργούν σε κάθε σταθμό. Πέραν των ολόκληρων εισιτηρίων από εκεί μπορούν να προμηθεύονται και εισιτήρια μειωμένης αξίας χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση έκδοσης κάποιας προσωποποιημένης κάρτας. Έτσι, τα έσοδα των εκδοτηρίων του Προαστιακού μάλλον αυξήθηκαν αλλά ο ΟΑΣΑ εξακολουθεί να λαμβάνει μόνο το 2% της αξίας των πωλήσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει απορρίψει την τελευταία συμφωνία που πρότεινε ο ΟΑΣΑ θέτοντας δύο προϋποθέσεις: Καταρχάς, η συμφωνία να συνταχθεί από έναν τρίτο ανεξάρτητο οίκο και όχι τον ΟΑΣΑ, δηλαδή το ένα μέρος της συμφωνίας. Επιπλέον, στους όρους της συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνεται πως θα κλείσουν οι πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του Προαστιακού.

Σήμερα, την ευθύνη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου την έχει ο ΟΑΣΑ (μέσω παραχώρησης σε ιδιώτη), ωστόσο ο εξοπλισμός στους σταθμούς του Προαστιακού βρίσκεται κάτω από την ευθύνη του κρατικού ΟΣΕ. Για να κλείσουν οι πύλες στους σταθμούς του Προαστιακού θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ κάτι που μάλλον δεν είναι όσο απλό θα έπρεπε.

Αν λάβει κανείς υπόψη το ιστορικό της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας θα διαπιστώσει πως ήταν θέμα χρόνου να βγει στην επιφάνεια το ζήτημα της συνεργασίας ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν και ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε λαμβάνοντας υπόψη ένα ενιαίο σύστημα μεταφορών, στη συνέχεια προέκυψε η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (αλλά και γενικά οι ιδιαιτερότητες του Προαστιακού ως μέσου) που ανέτρεψαν τα δεδομένα. Στο παρά πέντε της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν ήταν καν γνωστό αν το νέο σύστημα θα ισχύει και στον Προαστιακό ή όχι. Τελικά η απόφαση για την εγκατάσταση των πυλών ελήφθη αλλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατήρησε το δικαίωμα να εκδίδει και τα δικά της εισιτήρια με τους δικούς της όρους με ισχύ και στα στα μέσα του ΟΑΣΑ.

Προς σταθεροποίηση οι πωλήσεις του ΟΑΣΑ

Τάσεις σταθεροποίησης καταγράφουν οι εισπράξεις από πωλήσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ ύστερα από μήνες σημαντικών αυξήσεων κυρίως λόγω του κλεισίματος των πυλών ηλεκτορνικού εισιτηρίου στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ.

Το Σεπτέμβριο καταγράφηκε άνοδος των εισπράξεων κατά 3,51% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Σημειώνεται πως μέχρι το καλοκαίρι η άνοδος ανέρχονταν σε διψήφια ποσοστά. Ενδεικτικά:
Ιανουάριος: +20%
Φεβρουάριος +22%
Μάρτιος: +12%
Απρίλιος: +6%
Μάιος: +13%

Από τη μεριά του ΟΑΣΑ, η αύξηση αποδίδεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων εισιτηρίου κατά το τελευταίο διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 255.866 επιτόπιοι έλεγχοι κομίστρου από τους ελεγκτές του Οργανισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή 6.431 προστίμων σε βεβαιωμένες παραβάσεις. Κατά μέσο όρο, οι έλεγχοι ανά ελεγκτή ανά βάρδια ανήλθαν σε 138, με στόχο να φτάσουν τους 250.

athenstransport.com