Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση ΔΕΣΚ-Σ











Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το 36ο Συνέδριο της ΠΟΣ έγινε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για όλους τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας σαν μονόδρομο την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ενσωμάτωση των εργαζομένων στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Ήδη με το νέο πολυνομοσχέδιο-τερατούργημα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή από τις 9 Οκτώβρη και ψηφίζεται στις 24 Οκτώβρη, επιδιώκει για λογαριασμό του κεφαλαίου να επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και νέα αντεργατικά μέτρα. Αξιοποιεί την απεργοκτόνα διάταξη για το 50%+1 της Αχτσιόγλου και το περιβόητο πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμό παραπέρα της απεργίας. Στοχεύει στον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, έντασης της επιθετικότητας της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους στις σιδηροδρομικές μεταφορές οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ-Σ αναδείκνυαν τα ζητήματα των ΣΣ Εργασίας, τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία,  την πρόνοια, τα εργατικά ατυχήματα κ.α.
Πρόβαλαν διεκδικητικό πλαίσιο και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης του κλάδου.
Την ίδια ώρα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός  συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΔΙΚΤΥΟ) και από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΣ με πρωτοφανείς μεταξύ τους αντεγκλήσεις, άθλιους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες στόχευαν αποκλειστικά και μόνο στον έλεγχο της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΣ, των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ και στη στήριξη της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλου, Κιουτσούκη, Βασιλόπουλου, Καραγεωργόπουλου). Έδωσαν «γη και ύδωρ» στην εργοδοσία, στο μονοπώλιο της ΤΡΑΙΝΙΤΑΛΙΑ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ) και στις άλλες σιδηροδρομικές εταιρείες με σαρωτικές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Από το βήμα του Συνεδρίου η ΔΕΣΚ-Σ κατάγγειλε και έκανε ενστάσεις για τα εξής ζητήματα:
  1. Να μη συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι του σωματείου του ΤΡΑΜ στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ γιατί είχαν ψηφίσει στην εκλογή αντιπροσώπων για τη Γ.Σ.Ε.Ε. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Η ένσταση αυτή της ΔΕΣΚ-Σ ψηφίστηκε και από το ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ).  Επίσης,  τα στελέχη της ΔΕΣΚ-Σ ήταν παρόντα στηρίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παρόλα αυτά, οι συκοφάντες, αυτά τα αποκρύπτουν και ισχυρίζονται ότι η ΔΕΣΚ-Σ συμμετείχε στη νοθεία που οργάνωσαν οι ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ για την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.
  1. Να μη συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι του σωματείου των Σταθμαρχών του ΟΣΕ στο συνέδριο της Π.Ο.Σ. γιατί εφορευτικές επιτροπές που έκαναν τις εκλογές σε περιφερειακές έδρες του σωματείου δεν εκλέχτηκαν με ψηφοφορία παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
  2. Να μη συμμετέχουν οι αντιπρόσωπο του σωματείου των Μηχανοδηγών στο συνέδριο γιατί στις έκτακτες εκλογές του σωματείου ψήφισαν εργαζόμενοι από τη Rail Cargo που σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου δεν μπορούν να είναι μέλη του, αλλά και εκπαιδευόμενοι μαθητές μηχανοδηγοί. Επίσης, δεν υπάρχουν πρακτικά των συνελεύσεων που αποφάσισαν τις έκτακτες εκλογές με παρουσίες και υπογραφές των συμμετεχόντων.

Επισημαίνουμε ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΔΙΚΤΥΟ στο προηγούμενο Συνέδριο της Π.Ο.Σ., το 2016, προσέφυγαν στα Δικαστήρια για να ακυρωθεί ένας (1) Σύνεδρος από το Σωματείο του Θεσσαλικού, γιατί είχαν ψηφίσει εκπαιδευόμενοι μαθητές τεχνίτες. 
Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΔΙΚΤΥΟ δεν έχουν τέλος.
Δεν μπορούν να εμπλέξουν τη ΔΕΣΚ-Σ στις βρωμιές και στις αθλιότητές τους. Η ΔΕΣΚ-Σ με ταξική συνέπεια αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, αναδεικνύοντας την ανάγκη της πάλης για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, όταν όλοι αυτοί μαζί (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ – ΔΙΚΤΥΟ) στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.
Οι εξελίξεις μετά το συνέδριο της Π.Ο.Σ. επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας. Οι εργατοπατέρες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΔΙΚΤΥΟ με δηλώσεις τους δεσμεύονται στην εργοδοσία ότι παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για τη θέση που θα κατέχουν στο προεδρείο και στο ΔΣ της ΠΟΣ είναι έτοιμοι να προωθήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι οι ιδιώτες ή το αστικό κράτος.
Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση, κρίση και μνήμη. Μέσα από την ίδια τους την πείρα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στα σωματεία και στην Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, για την ανασύνταξη του εργατικούς κινήματος.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις τους καλούμε να συμπορευτούν με τη ΔΕΣΚ-Σ για την οργάνωση της πάλης του κλάδου:
  • Διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα.
  • Να παλέψουν κόντρα στο νομοσχέδιο-σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  • Να παλέψουν κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και στα ποδάρια τους στην ΠΟΣ που κάνουν ότι μπορούν για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις απέναντι στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των αντεργατικών μέτρων.

Ο Λ Ο Ι  ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/10/2019
μέρα που ψηφίζεται το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ στις 6.30μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΔΕΣΚ-Σ, 21/10/2019