Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ολοι στον πάτο του βαρελιού


Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχονται σε συνέχεια εκείνων που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τώρα, η ΝΔ προσπαθεί να «σηκώσει κουρνιαχτό» και να βγει από το κάδρο της αντιλαϊκής επίθεσης που κλιμακώνεται. Το ίδιο προκλητική είναι όμως και η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην κριτική της, με σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, όπου επικαλείται την «ισονομία» για όλους τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, που επιτυγχάνεται τάχα με το νόμο που ψήφισε.
Η μόνη «ισονομία», όμως, είναι ότι οδηγούνται όλοι στην αγχόνη των περικοπών σε συντάξεις και παροχές, με παράλληλη αύξηση των εισφορών τους. Δηλαδή, η κυβέρνηση πέτυχε την «ισονομία» ρίχνοντας όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στον πάτο του βαρελιού! Η κυβέρνηση, στην αντιπαράθεσή της με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, προσπαθεί επίσης να πει ότι οι παρακρατήσεις στον κλάδο Υγείας μειώνονται αντί να αυξάνονται, όταν από πέρσι, η μεν εισφορά για τις κύριες συντάξεις αυξήθηκε από το 4% στο 6%, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε εισφορά 6% και στις επικουρικές. Μάλιστα, το μέτρο, που περιλαμβανόταν στο 3ο μνημόνιο, ψηφίστηκε και από τη ΝΔ.
Τέλος, στο σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναρωτιέται για το θέμα της επιβολής εισφοράς για την Υγεία σε όλες τις συντάξεις που μπορεί να παίρνει σήμερα ένας συνταξιούχος και όχι σε μία από αυτές: «Γιατί είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μόνο μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη οικονομική κατάσταση και παίρνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις;».
Ας απαντήσουν: Με ποια λογική η κυβέρνηση, με την ψήφο και της ΝΔ, επέβαλε κρατήσεις για την Υγεία και στις συντάξεις χηρείας, δηλαδή επέβαλε εισφορές ακόμα και γι' αυτούς που έχουν πεθάνει; Είναι κι αυτή μια απόδειξη ότι το κίνητρο της κυβέρνησης δεν ήταν βέβαια η «ισονομία», όπως προκλητικά ισχυρίζεται για να κοροϊδέψει συνταξιούχους και σφαλισμένους, αλλά μόνο εισπρακτική σκοπιμότητα, ενταγμένη στους ευρύτερους δημοσιονομικούς και άλλους αντιλαϊκούς στόχους. Πολύ περισσότερο, που ακόμα και αυτά τα χρήματα τα οποία συγκεντρώνονται υπέρ ΕΟΠΥΥ από τους συνταξιούχους, δεν αποδίδονται σε αυτόν, όπως προβλέπει ο νόμος.