Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕΠ

Επιπλέον προσαρμογές της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου (VIDEO) 



Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές της δημόσιας διοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην προώθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.




Η ενίσχυση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ και η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών του γίνονται κυρίως σε βάρος των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα να ενισχύεται με εργαζόμενους, μέσω αποσπάσεων από άλλους φορείς, για τους οποίους προβλέπονται ακόμα και απογευματινή, νυχτερινή υπερωριακή εργασία, εργασία και Κυριακές.

Η «αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης» αφορά την ενίσχυση του ρόλου του αρμόδιου υπουργείου ώστε να παρακολουθεί καλύτερα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στους εκάστοτε τομείς. Συγκροτούνται γνωμοδοτικό συμβούλιο, ειδική γραμματεία υποστήριξης δράσεων, δημιουργείται θέση ειδικού τομεακού γραμματέα, ενισχύεται το τμήμα διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας, δηλαδή η διασύνδεση με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο άρθρο 1 γίνεται λόγος για «στρατηγικό προγραμματισμό διενέργειας προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού», καλλιεργώντας την ελπίδα για προσλήψεις και στελέχωση υπηρεσιών, ωστόσο πρόκειται για προσλήψεις με το σταγονόμετρο, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε υπουργείο που θα υποβάλλει αίτηση για προσλήψεις, θα πρέπει να τη συνοδεύει με έκθεση για τον τρόπο κάλυψης της προβλεπόμενης δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σαφές από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Μπαλλή, στόχος είναι «η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων, με ένα νέο, σύγχρονο ενιαίο σύστημα σχεδιασμού και διαδικασιών προσλήψεων συμβατό πάντα με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας». Για πιο «αποτελεσματική και ωφέλιμη για τους επιχειρηματίες» μεταρρύθμιση παρότρυνε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια της διοικητικής μεταρρύθμισης των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για δημόσια διοίκηση - καθαρό στήριγμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προσαρμοσμένη πλήρως στις σημερινές του ανάγκες. «Το σχέδιο νόμου δημιουργεί μια βαριά διαδικασία προσλήψεων που μάλλον θα λειτουργήσει σαν άλλοθι για καθυστέρηση διορισμών παρά σαν διαφάνεια», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον ταξικό χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης προς όφελος της αστικής τάξης.