Σε εφαρμογή ο μνημονιακός νόμος για τον κατώτατο μισθό
Σε νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου» εξελίχθηκε πλέον η μνημονιακή διάταξη που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό
Με τις θετικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ενωσης Κεντρώων και το παρών του Ποταμιού και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενεργοποιεί τον πιο αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση), που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Τη νεκρανάσταση του «νόμου - εκτρώματος» που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αντιδραστικό περιεχόμενό του, καθώς προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, δηλαδή από το αστικό κράτος, μετά από διαβούλευση με τους ...«κοινωνικούς εταίρους», τους βιομήχανους κ.λπ., και με κριτήριο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δικαιώνει για άλλη μια φορά τον πυρήνα των μνημονίων, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας τσάκισαν τα εργατικά δικαιώματα.
Το ΚΚΕ, αποδεικνύοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορούν να εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι, δεν έμεινε στην καταψήφιση του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», αλλά κατέθεσε δική του τροπολογία, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του παραπάνω νόμου. Τροπολογία, που η κυβέρνηση απέρριψε ασυζητητί, αποδεικνύοντας ξανά την προσήλωσή της στο μνημονιακό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλαν άχνα για την τροπολογία του ΚΚΕ.
Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, προσπάθησε και χτες να κάνει το μαύρο άσπρο και έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή για τον κόσμο της εργασίας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση μετά την μαϊμού «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» κάνει «ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της κορυφαίας δέσμευσης», αυτή της «αύξησης των μισθών των εργαζομένων». Τα παραπάνω τα έλεγε την ίδια στιγμή που απέρριπτε τη μοναδική πρόταση που έγινε για αύξηση στον κατώτατο μισθό, αυτή δηλαδή που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, της άσκησε κριτική για την «Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012», με την οποία μείωσε σε μια νύχτα τους μισθούς, μια πράξη που βέβαια η σημερινή κυβέρνηση ουδέποτε κατάργησε.
Βέβαια, οι προσπάθειες της υπουργού αποδείχθηκαν μάταιες, ειδικά όταν πήρε το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και υπουργός Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) Γ. Βρούτσης, ο οποίος εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα υπουργό, κυρία Αχτσιόγλου», επειδή, όπως είπε, του «έκαναν την τιμή να χειροκροτήσουν ένθερμα και να υποστηρίξουν τον ν. 4172/2013 περί κατώτατου μισθού».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Θ. Θεοχαρόπουλου, επιδόθηκε σε βελτιωτικές προτάσεις επί της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, καταθέτοντας μάλιστα και τροπολογία να συμπεριληφθεί στους «κοινωνικούς εταίρους» ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, κάτι που ήδη έχει εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας.
Συμπληρωματικά, δε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Χρ. Χατζησάββας, κάλεσε τους εργοδότες και τους εργαζόμενους «σε συνεργασία, για να μπορεί και ο εργαζόμενος να αισθάνεται ότι δουλεύει στη δική του δουλειά, να έχει μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που τώρα ορίζουν οι κατώτεροι μισθοί και οι εντολές των μνημονίων»...
Τέλειωσαν οι διαχωριστικές γραμμές
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας την απάτη της κυβέρνησης, όταν διατυμπανίζει τα περί επαναφοράς συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξησης του μισθού, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αλλά και στα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφιζόταν ο νόμος Βρούτση, τον οποίο χαρακτήριζαν «δολοφόνο» και έκαναν λόγο για «ανθρωποθυσία».
Τώρα, σημείωσε, «μας ζητάτε να ψηφίσουμε τον νόμο Βρούτση» για να αποκαλυφθεί ότι «τώρα έχουμε μια γραμμή η οποία είναι Βρούτσης - Αχτσιόγλου. Εχουμε νόμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) Να, οι ...μεγάλες διαφορές της "προόδου" και της "συντήρησης". Το πρώτο βήμα ήταν η εφαρμογή του "δολοφόνου" νόμου για τους εργαζόμενους, του νόμου Βρούτση, όπως τον ονομάζατε. Και εις ανώτερα».
Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, θα αποδεχόταν την τροπολογία του ΚΚΕ.
Οσο για τα περί «αντοχών της οικονομίας», σημείωσε ότι είναι άλλη μια απάτη σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ανέδειξε ότι η οικονομία «αντέχει» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που δίνουν επιχειρηματίες, τα δισεκατομμύρια που πάνε στους επενδυτές, το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικές δαπάνες κ.λπ. «Για τους επιχειρηματίες αντέχει η οικονομία, αλλά δεν αντέχει για τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.
Οργάνωση της πάλης παντού
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, δείχνοντας με τη σειρά του το μέγεθος της κοροϊδίας από την κυβέρνηση όταν κάνει λόγο για την προάσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εφαρμογή των ΣΣΕ, αναφέρθηκε στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διατηρεί και ενισχύει διαρκώς με νέα μέτρα, όπως τα παραπέρα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας. Εφερε ως παράδειγμα τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην «Cosco» για την υπογραφή ΣΣΕ, που έχει χαρακτηριστεί παράνομος 6 φορές. Επίσης, τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, όπου μόνο στο 10% των εργαζομένων του κλάδου εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, αλλά και τους οικοδόμους, που δίνουν τη μάχη στα εργοτάξια για υπογραφή ΣΣΕ, κόντρα στο κλίμα που ευνοεί το κεφάλαιο από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
«Ιδού η Ρόδος. Αποδεχτείτε την τροπολογία του ΚΚΕ που την έχουν καταθέσει 530 οργανώσεις των εργαζομένων», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης και κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση της πάλης για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, σε αγώνες για την ανατροπή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και τη δημιουργία προϋποθέσεων για άλλη πορεία.