Για την τήρηση των συμφωνημένων στόχων διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τους δανειστές, τους επενδυτές, τις αγορές και τον ΣΕΒ, με την ομιλία του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το σύνθημά του περί «νέας εποχής» έχει στον πυρήνα του αφενός μεν τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφετέρου δε την καλλιέργεια νέων αυταπατών με μεγαλεπήβολα οράματα.
Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του αναπέμποντας ύμνους στις ΗΠΑ, ξεπλένοντάς τις απ' τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει στο όνομα της «ισχυρής στρατηγικής σχέσης» και υποστηρίζοντας ότι είναι μια χώρα με την οποία μας συνδέουν «αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας». Εξέφρασε εξαρχής την ελπίδα ότι η ΔΕΘ θα δώσει ώθηση στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών, συσφίγγοντας τις «πολιτιστικές αλλά και οικονομικές τους σχέσεις» και οδηγώντας σε στενότερη συνεργασία. Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτό προσκλητήριο στα μονοπώλια απανταχού της Γης να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς «οι ευκαιρίες θα είναι πολλές».
Προκαλώντας το λαό που βαρυγκομάει απ' τα βάρη που σώρευσαν στην πλάτη του οι πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε «με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε» και πως «αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό», όταν έφερε και 3ο μνημόνιο στις πλάτες του λαού. Εξηγώντας ότι αναφέρεται στο σωστό για το εγχώριο κεφάλαιο, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησής του, ότι δεν διακινδύνευσε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ότι προχώρησε στην επώδυνη για το λαό συμφωνία με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015, επιλογή που «αποδείχθηκε η μόνη ορθή», καθώς οδήγησε σήμερα τους δείκτες να ευημερούν, όπως είπε, αναφέροντας τον «δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, τον δείκτη οικονομικού κλίματος, τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών», που «σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια», ενώ «οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά. Ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δισ. καθαρές εισροές».
Επιμένοντας σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας, ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στο λαό ότι «το μέλλον ανήκει στους πολλούς που πόνεσαν, που μόχθησαν, που σήκωσαν στην πλάτη τους τα βάρη της χώρας»! Για να ακολουθήσει η ...παρουσίαση του οράματός του για την «Ελλάδα της νέας εποχής», σκιαγραφώντας ωστόσο το ζόφο μιας Ελλάδας με σφαγιασμένα τα δικαιώματα και παροχές φτωχοκομείου για την ακραία φτώχεια, πασπαλισμένες με ορισμένες ανέξοδες υποσχέσεις σε βάθος χρόνου και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Τήρηση των συμφωνημένων
Άλλωστε, ήταν κατηγορηματικός ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και τη σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά». Διαβεβαίωσε έτσι το εγχώριο κεφάλαιο ότι δεν θα γυρίσουν «πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης», αναφερόμενος φυσικά στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, γιατί για το ίδιο το κεφάλαιο οι παντός είδους ενισχύσεις καλά κρατούν και διευρύνονται.
Τάζοντας στο λαό «δίκαιη ανάπτυξη», ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως στόχους την «ανάκτηση της εργασίας (...) αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες», όταν η απληρωσιά και οι μισθοί πείνας τσακίζουν κόκαλα και όταν τον στόχο αυτόν τον συνέδεσε με τον στόχο για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», στο όνομα της οποίας οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε άθλια επίπεδα, με πρόσφατη την παρέμβαση του ΣΕΒ να το υπενθυμίζει, κόντρα στη δημαγωγική ρητορική της κυβέρνησης.
Συνδέοντας τις αυταπάτες περί αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός θέλησε να πείσει το λαό ότι οι στόχοι των εκμεταλλευτών του πρέπει να γίνουν και δικοί του, στηρίζοντας και την κυβέρνηση που τους υπηρετεί, αφού δεσμεύτηκε για στήριξη των επενδύσεων και διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ταυτόχρονα με την «προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων»!
Υποσχέθηκε στο κεφάλαιο «επενδυτική έκρηξη»
«Είναι λοιπόν προσωπική μου δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα ...με δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος», υποστήριξε, λες και πρόκειται για εκδούλευση στο λαό.
Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με «νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού, με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα, με την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του Δημοσίου». Για μεταρρύθμιση ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων με απλοποίηση διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότησή τους, με επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, με τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τις τις ενεργητικές πολιτικές για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων...
Ειδικότερα υποσχέθηκε στήριξη στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στους τομείς του Τουρισμού, της Ενέργειας, κομπάζοντας ότι «μέσω των διεθνών συνεργειών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης», με «εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, όπως οι αγωγοί ΤAP και ΙGB και ο σταθμός φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη» κ.ά. με έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ... Ακόμα στον αγροτικό τομέα, όπου ενώ η φτωχή αγροτιά ξεκληρίζεται, ο Αλ. Τσίπρας έταξε ζεστό παραδάκι στο κεφάλαιο για καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της σύνδεσης με τη μεταποίηση και την τυποποίηση των τροφίμων. Στήριξη υποσχέθηκε στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, στις μεταφορές και τις υποδομές με οδικά έργα, παρεμβάσεις σε μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας - Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη κ.ά.
«Ήξεις αφήξεις» για τις συντάξεις
Κατά τα λοιπά, στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έταξε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν η πράξη κραυγάζει περί του αντιθέτου, αύξηση του κατώτατου μισθού και ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους!
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αντί για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - με δόλωμα τις εξαγγελίες για αύξηση λίγων ευρώ - βάζει για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Σαμαρά, με τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την παραγωγικότητα, δηλαδή τις ανάγκες του κεφαλαίου! Γι' αυτό, εξάλλου, φαίνεται ότι η κυβέρνηση την όποια αύξηση του κατώτερου μισθού επιδιώκει να την αντισταθμίσει με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με μείωση ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση προσλήψεων.
Αντίστοιχα, στις κλαδικές ΣΣΕ, η κυβέρνηση έδωσε με πρόσφατη εγκύκλιο νέο «δώρο» στο κεφάλαιο, δίνοντας τη δυνατότητα στις εργοδοτικές ενώσεις να μπλοκάρουν αμετάκλητα την επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ, με το να μην παραδίδουν το μητρώο μελών τους για να διαπιστωθεί η «αντιπροσωπευτικότητα» της σύμβασης. Οι δε ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ που κηρύσσονται «υποχρεωτικές», στην πραγματικότητα «επεκτείνονται» μόνο στα λόγια, αφού αφήνουν εκτός τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε καθεστώς «ευελιξίας»...
Μίλησε για καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών, όταν καθολική είναι λόγω των περικοπών η αδυναμία παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας στους ανθρώπους του μόχθου, τάζοντας σε βάθος πενταετίας ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά το «ζήσε μαύρε μου»... Γενικά και αόριστα, δήλωσε ότι στόχοι τους είναι η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών, η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση, η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014 κ.ά. Ομοίως και στην Παιδεία, αφού κι εδώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση τα έχει όλα καλώς καμωμένα, ενώ έταξε αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης!
Μία απ' τα ίδια, αοριστολογίες και σε ό,τι αφορά την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση, αναφέροντας δαπάνες μέχρι το 2022 που θα αγγίξουν τα τέσσερα δισ., ώστε τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα να πέσουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008... Ισχυρίστηκε μάλιστα, την ώρα που οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί, ότι «σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων»! Για τις νέες περικοπές που έρχονται απ' το νέο χρόνο, ξεγλίστρησε λέγοντας ότι εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων, θα εξηγηθεί στους εταίρους και ενδεχομένως συμφωνηθεί η μη υλοποίηση του μέτρου ως ...αντιαναπτυξιακού! Πρόσθεσε ότι το όλο θέμα θα είναι αντικείμενο παζαρέματος με τους «θεσμούς».
Ο Αλ. Τσίπρας φλυάρησε αρκετά περί δημοκρατίας και μέτρων για την κατοχύρωση της πραγματικής ισότητας των πολιτών, για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών, προσπερνώντας άλλα μέτρα της κυβέρνησής του, όπως για παράδειγμα το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα ή την ενίσχυση κατασταλτικών μέτρων που τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί ανθρώπους δίχως αποδείξεις. Στο σημείο αυτό φυσικά αναφέρθηκε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και στην εκκίνηση των διαδικασιών τον Οκτώβρη. Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη, βιάστηκε να μοιράσει την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, παρουσιάζοντας ως παραχώρηση την υποχρέωση της κυβέρνησης έπειτα από δικαστικές αποφάσεις για απόδοση αναδρομικών σε ενστόλους, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς που η κυβέρνηση δεν είχε υλοποιήσει ως όφειλε.
Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται
Υποσχέθηκε επίσης νομοθέτηση σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, από 1/1/2019 η πρώτη και από Γενάρη του 2020 η δεύτερη, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ και τους αγρότες, μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις από 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας στο 25%, πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια που δηλώνουν ότι απευθύνεται στην ακραία φτώχεια, προσλήψεις προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και εκπαιδευτικών, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις, αλλά και επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας.
Τέλος, υποσχέθηκε αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
Άρωμα ψηφοθηρίας είχε και η αναφορά του στη Θεσσαλονίκη και στο ρόλο της ως ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων. «Στο αναπτυξιακό μας σχέδιο η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι του κάθετου με τον οριζόντιο διάδρομο των αγωγών φυσικού αερίου» και «κέντρο του βαλκανικού δακτυλίου των Μεταφορών», ανέφερε, προσθέτοντας τη δέσμευση για παραχώρηση του στρατοπέδου στην Ανω Τούμπα προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ζήτησε απ' το λαό της περιοχής να προσεγγίσει τους γειτονικούς λαούς με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας, παρουσιάζοντας ως έκφραση τέτοιας διάθεσης την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών!