Με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της Αττικής αλλά και κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς, έγινε το απόγευμα της Κυριακής η συγκέντρωση ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς.
Η συγκέντρωση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης πλήρους αποκατάστασης τω πληγέντων, έγινε στο Στέκι Αλληλεγγύης που λειτουργεί από τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου.
Στην συγκέντρωση - σύσκεψη συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες σωματείων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και σωματεία της δύναμής της, σύλλογοι και ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από τους εργαζόμενους και δεκάδες συνδικάτα και φορείς χαιρέτισε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ. Τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο και πιο ουσιαστικό είναι η ενεργή συμμετοχή σε όλη τη διαδρομή μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των πυρόπληκτων. «Το Στέκι είναι το κοινό σπίτι όσων είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα παραπάνω», τόνισε.
Στην αντιμετώπιση της εξασφάλισης στέγης ως πολυτέλεια και ζήτημα που καλείται να λύσει ο καθένας ατομικά, αναφέρθηκε ο Γιάννης Γιαννόπουλος, μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα. Παρουσίασε μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις, ενώ επεσήμανε την ανάγκη το διεκδικητικό πλαίσιο να εμπλουτίζεται με βάση τα προβλήματα που προκύπτουν.
Εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ο Βάλσαμος Συρίγοςαναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα. Μεταξύ άλλων και στις ελλείψεις στις έτσι κι αλλιώς λιγοστές και ανεπαρκείς δημόσιες δομές Υγείας.
Απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης στους πυρόπληκτους, ώστε τα προβλήματά τους να μη βρεθούν στο περιθώριο μόλις το θέμα σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα. Ξεκαθάρισε πως η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και θα πάρει και νέες μορφές, όπως η βοήθεια από συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων ειδικοτήτων που συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης.
Την προσοχή στην επόμενη μέρα έστρεψε με την παρέμβασή της η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων και της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν από Σεπτέμβρη στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης, όπου πολλές οικογένειες έχουν βρεθεί χωρίς στέγη.
Την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και των φορέων χαιρέτισε ο Αντώνης Δεληχάτσιος, από την Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά, επισημαίνοντας πως με τη δράση τους «μας κάνουν να μη νιώθουμε ποτέ ότι είμαστε μόνοι».
«Το να προσφέρεις είναι πολύ σημαντικό, γεμίζει την ψυχή σου», είπε η Κατερίνα Μαλλά, κάτοικος στο Μάτι, που μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται.
Τα δραματικά γεγονότα της 23ης Ιούλη συνόψισε ο Δημήτρης Ματρακίδης, κάτοικος στο Μάτι, μέσα από όσα έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του.