Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα καλέσματα συνδικάτων για συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις το υπουργείο Εργασίας, απέσυρε την τροπολογία κατά του δικαιώματος στην απεργία, την οποία επιχείρησε να περάσει αιφνιδιαστικά και στα «μουλωχτά».
Η αναδίπλωση της κυβέρνησης, μέσω «άτυπης ενημέρωσης» του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η αντεργατική τροπολογία μαζί με τις υπόλοιπες που είχε καταθέσει, θα αποσυρθούν σήμερα, φυσικά δεν αλλάζει σε τίποτα το αντιδραστικό περιεχόμενο τους, αφού θα κατατεθούν σε επόμενο νομοσχέδιο!
Υπενθυμίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατάθεσε τις τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο, αρμοδιότητας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά για τον HELLAS SAT, σε μια προσπάθεια να νομοθετήσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις με συνοπτικές διαδικασίες.
Στην άτυπη ενημέρωση του, το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ότι «αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», σχετικά με:
– Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
– Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
– Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις το υπουργείο υποστηρίζει ότι «οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους. Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Πίσω από τις διαβεβαιώσεις της περί «θετικών τροποποιήσεων», η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει ότι σε αγαστή συνεργασία με δανειστές και μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις, ετοιμάζεται να βάλει «ταφόπλακα» στο δικαίωμα της απεργίας.