Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Διαγωνισμός για την εταιρεία σιδηροδρομικού υλικού ιδιωτικοποίηση ΕΕΣΣΤΥ.

tovima.gr
Mη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την ΕΕΣΣΤΥ έχουν εκδηλώσει η Ferrovie dello Stato Italiane που απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η SKODA TRANSPORTATION
Αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) δείχνουν τα μηνύματα που φτάνουν το τελευταίο διάστημα. Αν και όλα φαίνονταν παγωμένα, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της κρατικής σήμερα εταιρείας.
Ωστόσο, οι παρόντες όροι του διαγωνισμού που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, με καταληκτική ημερομηνία την 3η Νοεμβρίου 2017, φαίνεται πως θέτουν προσκόμματα στην εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» παράγοντας κοντά στις εξελίξεις σχετικά με τον ελληνικό σιδηρόδρομο, «η αξιοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει με τους παρόντες όρους. Ακόμη και αν δοθεί παράταση, δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα καταλήξει άγονος ο διαγωνισμός».
Σημειώνεται ότι μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΕΕΣΣΤΥ έχουν εκδηλώσει η Ferrovie dello Stato Italiane που απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ŠKODA TRANSPORTATION.
Η υιοθέτηση ενός μεικτού σχήματος, στο οποίο θα συμπράττει ο ιδιώτης επενδυτής με το Ελληνικό Δημόσιο, προκρίνεται από αρκετές πλευρές. Πρόταση που είχε εκφραστεί και από εταιρείες, όπως η Alstom, που διερεύνησαν στο παρελθόν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
Προίκα της ΕΕΣΣΤΥ αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, η σύμβαση ύψους 25 εκατ. που έχει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού που η ιδιωτική πλέον εταιρεία μισθώνει από τη ΓΑΙΑΟΣΕ (1.160 μονάδες), για 5 χρόνια με option 5 επιπλέον. Κλειδί για την option αποτελεί η σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, με λίγα λόγια οι άγονες γραμμές. Επίσης, η ΓΑΙΑΟΣΕ πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε διαγωνισμό ύψους 13 εκατ. ευρώ για ανακατασκευές τροχαίου υλικού, ενώ σε ορίζοντα δύο ετών οι ανακατασκευές θα ξεπεράσουν τα 30-40 εκατ. ευρώ. Προκειμένου όμως να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της ηλεκτροκίνησης, και με την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς, η ΕΕΣΣΤΥ χρειάζεται επενδύσεις σε εξοπλισμό, οι οποίες δύσκολα θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενα μεικτό σχήμα λοιπόν θα μειώσει το ρίσκο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πελατειακή βάση. Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του FS Group, Ρενάτο Ματσοντσίνι, στο Hitachi Forum στο Μιλάνο πριν από λίγες ημέρες, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. «Ξεκινάμε με τη διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αξιολογούμε το εάν θα αποκτήσουμε και άλλα τμήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου» είπε, υπενθυμίζοντας ότι βάσει της μνημονιακής συμφωνίας έσπασε σε τέσσερις εταιρείες.