Στην «πίεση του ΔΝΤ» απέδωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, την καρατόμηση των συντάξεων χηρείας που μεταξύ άλλων δεινών επέφερε ο νόμος 4387/2016. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, κάνει λόγο για «διορθώσεις» που πρέπει να γίνουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Στην ίδια λογική, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Πετρόπουλος, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει θεσμοθέτηση κατώτερου ορίου στις συντάξεις χηρείας. Για άλλη μια φορά τα κυβερνητικά στελέχη παραπλανούν.
Είναι οι ίδιοι που όταν ψήφιζαν το νόμο διαβεβαίωναν ότι με το νέο σύστημα, όχι μόνο δεν θα είναι μικρότερες οι συντάξεις σε σχέση με το παλιό, αλλά ότι θα είναι και μεγαλύτερες! Τώρα που αποκαλύφθηκε ότι με το νέο σύστημα οι συντάξεις χηρείας είναι 180 με 190 ευρώ, καλλιεργούν προσδοκίες για «διορθώσεις» μετά το μνημόνιο...
Πρόκειται για απάτη, αφού ακόμα και απ' αυτές τις δηλώσεις γίνεται φανερό ότι η βασική ανατροπή που επήλθε με το νόμο Κατρούγκαλου, να κόβεται δηλαδή η σύνταξη στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, παραμένει σε ισχύ.
Η δε υπόσχεση για περιορισμό των μειώσεων, μέσω της επιβολής κατώτερου ορίου σύνταξης, πάλι μπαίνει υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης. Για να δοθεί δηλαδή το κατώτερο όριο των 384 ευρώ, όπως λέει ο υφυπουργός, θα πρέπει ο αποθανών να έχει ασφαλιστεί τουλάχιστον 20 χρόνια, αλλιώς ακόμα και αυτό το γλίσχρο ποσό θα μειώνεται και άλλο. Οσα δεν πρόλαβαν να τα πάρουν από τους ζωντανούς, θα τα διεκδικήσουν τώρα από τους πεθαμένους και τις οικογένειές τους.