Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Aνακοίνωση ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ για εργατικό ατύχημα


ΑΘΗΝΑ 25/1/2021

                                                                                                         

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, 


            Τις προηγούμενες μέρες στον χώρο του μηχανοστασίου (ΜΑΙ), δυστυχώς  είχαμε ένα ακόμη εργατικό ατύχημα . Οι συνθήκες καθώς και οι αιτίες που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις  του ατυχήματος , επιβεβαιώνουν με τον πιο έντονο τρόπο , όλα αυτά που έχουμε προτείνει και δεν αντιμετωπίζονται . Οι επισημάνσεις δεν εισακούγονται   και στον βαθμό που αυτά όλα δεν επιλύονται , δημιουργούν τις συνθήκες σοβαρών ατυχημάτων .

           Για τέτοια ζητήματα αλλά και για άλλα σοβαρά θέματα το ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ζητήσει με επιστολή του στις 20/1/2021 συνάντηση με την διοίκηση της εταιρείας. 

          Μετά τις απολύσεις που έγιναν , οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού κυριαρχούν παντού. Σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης , έχουμε το αποτέλεσμα  να χάνεται εξειδικευμένη γνώση . Απώλεια της δυνατότητας μετάγγισης της τεχνογνωσίας και δημιουργία δυσλειτουργίας σε όλους του χώρους . Οι  εργαζόμενοι  στην  ανάγκη  να  υπάρξει  ανταπόκριση   του  έργου  στους  καθορισμένους  χρόνους, από αγάπη  για  την  δουλειά  τους  με υπερβάλλον ζήλο , προσπαθούν να κάνουν εργασίες  χωρίς  να τους έχει παρασχεθεί η απόλυτα αναγκαία και απαραίτητη εξειδίκευση . Μη έχοντας  ο εργαζόμενος αποκλειστική  απασχόληση στο αντικείμενο , άρα την γνώση και την εμπειρία , δεν έχει την δυνατότητα να εργαστεί με ασφάλεια . Η εκτεταμένη εργασία αλλότριων καθηκόντων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση  στους χώρους συντήρησης  και επισκευής (όσο καθυστερεί η επιστροφή των εργαζομένων που απολύθηκαν ) παραμένει και δυστυχώς  επεκτείνεται . 

        Η διοίκηση  παρά και το ότι γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στους χώρους δουλειάς , μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο , ώστε  να διαφοροποιηθεί αυτή η κατάσταση ,  με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της εργασίας του προσωπικού. 

       Σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα , με την υπογραφή της ΣΣΕ στο πρόβλημα της ασφάλειας  ήρθε  να προστεθεί  ένα ακόμα θέμα . Σωματεία  και εταιρεία στην βιασύνη  τους να ξεμπερδέψουν γρήγορα , μέσα στα υπόλοιπα που αφαιρέθηκαν από το προσωπικό της πρώην ΕΕΣΣΤΥ , κόψανε και το διάλειμμα . 

      Η χορήγηση του διαλείμματος διέπεται από βασικούς κανόνες που αφορούν την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την διάρκεια της εργασίας τους . Η δε λήψη του διαλείμματος έχει ως θεμελιώδη στόχο την μείωση της καταπόνησης από την εργασία , άρα και την αποφυγή λανθασμένων ενεργειών που μπορούν να επιφέρουν ατύχημα . Παρά και το ότι αυτό είναι νομικά κατοχυρωμένο από την κείμενη ελληνική και κοινοτική νομοθεσία , δεν φαίνεται να το παίρνουν υπόψη και αυθαιρετούν  . Και σε αυτή την αυθαιρεσία τα δύο σωματεία είναι συνυπεύθυνα.

       Ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα κατανοητό και να αποκατασταθεί . Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγκαστούμε ίσως ακόμη και για αυτό, να προσφύγουμε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα .

      Θεωρούμε αναγκαίο χωρίς να χάνεται άλλος χρόνος , η διοίκηση με διάθεση επίλυσης σοβαρών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων να μπει σε ένα τέτοιο δημιουργικό  διάλογο με το σωματείο .

       Είναι απόλυτα άμεση αναγκαιότητα να αλλάξει η κατάσταση στους χώρους δουλειάς . Να διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς εργασίας για όλο το προσωπικό. Όπου χρειάζεται επιπλέον επιμόρφωση-εξειδίκευση αυτή πρέπει άμεσα να γίνει , ταυτόχρονα να γίνουν προσλήψεις οι οποίες θα καλύπτουν και εξειδικευμένες  ειδικότητες όπως πχ. χειριστών μηχανημάτων (γερανοί- κλαρκ κλπ,) . Το σωματείο μας σε αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια .



Το ΔΣ ΣΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ