Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Το «κούρεμα» των καταθέσεων


Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, έδωσε μία συνέντευξη στους «Financial Times» από την οποία προέκυψε - όπως αναφέρει η εφημερίδα - ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δε συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα επιβάλλουν "κούρεμα" των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό». Η συγκεκριμένη αναφορά μάς θύμισε εκείνη τη συζήτηση στη Βουλή στα μέσα Ιούλη, όταν και συζητιούνταν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που έπρεπε να ψηφιστούν για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.


Τότε, ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύονταν ότι δε θα γίνει κανένα κούρεμα καταθέσεων. Ομως, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην παρέμβασή του στη Βουλή, αποκάλυψε τι ισχύει στην πραγματικότητα. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά: «Απαντήστε: Ποιες πραγματικές εγγυήσεις μπορείτε να δώσετε για τις λαϊκές καταθέσεις, αφού εγκριθεί σε επίπεδο Εθνικού Δικαίου η κοινοτική οδηγία - πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει κούρεμα καταθέσεων».

Τώρα, η κυβέρνηση ομολογεί όσα τότε αρνούνταν με ψεύτικες κορόνες... Αλλά, πλέον, αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.