Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τα κρυφά χαράτσια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ



«Ριφιφί» στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων, εντός ή και εκτός Ελλάδος, σχεδιάζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλοντας νέους φόρους και ανατρέποντας αναδρομικά κάθε διάταξη δικαίου.
Αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως υποσχόταν, τον μονιμοποιεί, τον μετατρέπει σε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (όχι μόνο Ακινήτων), τον επεκτείνει σε ό,τι... κινείται, πετάει ή κολυμπάει και επιπλέον τον «εξάγει» στο εξωτερικό, για να τον πληρώσουν οι Ελληνες και για τα σπίτια που έχουν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία ή όπου γης! Και αντί να αναγκάσει τους πλούσιους να πληρώσουν (η εξαγγελία για 3 δισ. τον χρόνο από πάταξη της υψηλής φοροδιαφυγής απαλείφθηκε από το νέο προεκλογικό του πρόγραμμα), ετοιμάζει εφόδους στα σπίτια των φορολογουμένων και ψάχνει τα λεφτά στο στρώμα ή όπου αλλού τα έκρυψαν οι απλοί πολίτες υπό τον φόβο της άτακτης χρεοκοπίας, του κουρέματος καταθέσεων και της επιστροφής στη δραχμή.

Αν και δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα των 68 σελίδων, το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παραμένει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέσω των οποίων στρώνει το χαλί για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον φυσικά αναλάβει τη διακυβέρνηση ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν βρίσκει πια χρήματα στις τράπεζες για να κουρέψει και έχοντας ξεζουμίσει πλήρως από ρευστό τη χώρα με την αλλοπρόσαλλη τακτική «διαπραγμάτευσης» που οδήγησε σε φυγή κεφαλαίων και στα capital controls, ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάει στα άκρα το σχέδιο Βαρουφάκη για να ξετινάξει τους Ελληνες που έχουν ακόμη στην άκρη λίγα χρήματα ή ένα σπίτι.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «όλοι οι πολίτες εντός του 2015 θα υποχρεωθούν να περάσουν τα χρήματά τους από το τραπεζικό σύστημα αν θέλουν να αποφύγουν επιπλέον μελλοντική φορολόγηση». Ετσι, οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ότι έχουν μετρητά στο σπίτι θα αναγκαστούν να τα καταθέσουν στην τράπεζα, αλλιώς δεν θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης και «πόθεν έσχες». Εάν δεν το κάνουν αυτό, τότε δεν θα καλύπτονται για το «πόθεν έσχες» και θα φορολογούνται. Διατρέχουν όμως επιπλέον τον κίνδυνο όχι μόνο να πληρώσουν φόρο 20%-30% όπως προέβλεπε η ρύθμιση Βαρουφάκη - Νικολούδη (που θα έβγαζε και λάδι τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ και των εμβασμάτων), αλλά να θεωρηθεί και μαύρο χρήμα η κατάθεση (ώστε να φορολογηθεί με 40%+) με τη γνωστή παγίδα που εφαρμόζει ήδη η Εφορία -αν και κρίθηκε παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας-, να μην αναγνωρίζει δηλαδή πως τα λεφτά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι άλλα και όχι τα ίδια με εκείνα που υπήρχαν πριν, π.χ. το 2010, όταν ο κόσμος τα είχε κανονικά στην τράπεζα αλλά τα έβαλε στο στρώμα για να μην τα χάσει!

Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις καταθέσεις την τελευταία εξαετία για να τα βρει και να τα «κουρέψει». Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος είχε στην τράπεζα 60.000 ευρώ από το εφάπαξ και παλαιές αποταμιεύσεις του. Το 2010 έκανε ανάληψη τα 40.000 ευρώ και τα φύλαξε σε θυρίδα. Εμειναν 20.000 ευρώ στην τράπεζα με τα οποία ζούσε. Αν το 2015 ή αργότερα τα βάλει ξανά σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, θα πιαστεί σαν φοροφυγάς για τα 40.000 ευρώ που ήρθαν... από το πουθενά και προφανώς δεν δικαιολογούνται από το ετήσιο εισόδημά του! Θα κληθεί να πληρώσει φόρο ή και πρόστιμο, αναλόγως του αν υπαχθεί σε ρύθμιση στυλ Βαρουφάκη ή όχι, αν η Εφορία δεν δεχτεί πως ήταν λεφτά που είχε στη θυρίδα του και άρα τα θεωρήσει φορολογική διαφορά. Επειδή πλέον ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης για την αθωότητά του, για να γλιτώσει φόρους και πρόστιμα θα αναγκαστεί να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα.

Η υπεροπλία της Εφορίας ολοκληρώνεται με τη ρύθμιση που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο -και έχει ψηφιστεί στο μνημόνιο-, η οποία της επιτρέπει να μπαίνει μέσα σε σπίτια και στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται και επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας. Εως τον Νοέμβριο αναμένεται και πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη «χωρίς αμνηστευτική διάταξη» (δηλαδή με ελέγχους και πρόστιμα), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νέο μνημόνιο.


ΕΝΦΙΑ παντού!


Την ίδια στιγμή ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται να αλλάξει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ώστε να μην επιβάλλεται μόνο στην ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ) αλλά και στην κινητή, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Δηλαδή:

- Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων παραμένει, αφού είναι ο πιο σίγουρος φόρος που εισπράττει το κράτος.

- Φόρος Ιδιοκτησίας θα μπει και στην κινητή περιουσία (ελληνικά και ξένα ομόλογα, καταθέσεις, μετρητά κ.λπ.) που θα δηλωθούν στο Περιουσιολόγιο.

- Φόρος ακινήτων θα μπαίνει και σε αυτά που κατέχουν οι Ελληνες στο εξωτερικό. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης, αν ο ιδιοκτήτης είναι φορολογούμενος στην Ελλάδα και πληρώνει φόρο στη χώρα που έχει ένα ακίνητο, «τότε αν ο συντελεστής που ισχύει εδώ είναι μεγαλύτερος, όπως συμβαίνει στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, πρέπει να πληρώσει τη διαφορά στην Ελλάδα»!

Με άλλα λόγια, Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, φορολογούνται για το «παγκόσμιο εισόδημα» που αποκτούν εκτός Ελλάδος, έχουν ακίνητα εδώ και -υπό προϋποθέσεις- πληρώνουν και φόρους γι’ αυτά, αλλά έχουν, π.χ., και στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία ή στην Αυστραλία και άλλα ακίνητα, θα πληρώνουν ό,τι πληρώνουν εκεί, αλλά και κάτι παραπάνω στη χώρα μας.

Ωστόσο, κι αν αποδειχτεί εφαρμόσιμο ένα τέτοιο μέτρο (αφού, για παράδειγμα, ακόμα αναζητούνται οι καταθέσεις εξωτερικού), υπάρχουν χώρες όπως η Αυστραλία που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που σημαίνει ότι πληρώνουν διπλό φόρο και όχι απλώς τη διαφορά ανάμεσα στον φόρο της Αυστραλίας και της Ελλάδας.