Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Οι επιτυχίες της νέας ηγεσίας της ΠΕΠΕ λέγονται...ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!!

Πρόκειται για άλλη μία τεράστια επιτυχία της νέας ηγεσίας της ΠΕΠΕ σε αντιδιαστολή( όπως ακριβώς το περιμέναμε και είχαμε προειδοποιήσει)  με τις προεκλογικές μεγαλοστομίες και την ρητορική τους.
Μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους  καμπανιας αναλώθηκε στην  <<αντιθεσή>> τους για την υπερεργασία των μηχανοδηγών .Για τα 9ωρα και τα 10ωρα που αναγκαζονται να εργάζονται και θα τα σταματούσαν μόλις έπαιρναν το σωματείο στα χέρια τους.
Σε μία νέα τεράστια κωλοτούμπα και σε συνέχεια της πολιτικής του νέου  <<βάλτε πλάτη με τον αριστερό ώμο >> γεμίσαμε ...9 ωρα .
Μην ξεχνάτε τα 10ωρα ήταν πρόβλημα και επειδή μετεκλογικά κάπως έπρεπε να καλυφθούν για τα όσα έλεγαν  πολύ απλά προχώρησαν σε νέο επίπεδο την μεταστροφή τους στον εργοδοτισμό  και τα έκαναν όλα 9 ωρα!!

Και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτό το παρουσιάζουν ως ..επιτυχία!!Όπως σαν επιτυχία παρουσιάζουν τις <<εθελοντικά υποχρεωτικές>> επικουρίες  προσωπικού από το ΜΑΙ  στο Μ.Θ.
Νέα ξεσπιτώματα δηλαδή που συμφώνησε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός  με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού(και για αυτό θα έχουμε εξελίξεις σύντομα)

Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει με τις υπερωρίες..

Όπως όλοι ξερουμε έχει επιβληθεί πλαφόν υπερωριών από τους μνημονιακούς νόμους .Το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει ως πλαφόν υπερωριών τις 20 ώρες ανα μήνα και ανα εργαζόμενο για το διάστημα μεταξύ 06:00ππ -22:00μμ(ημερίσιες υπερωρίες).Για το χρονικό διάστημα μεταξύ 22:00 και 06:00 δηλαδή οι νυχτερινές υπερωρίες αλλά και οι νυχτερινές υπερωρίες σε Κυριακή ή αργίες  έχουν πλαφόν τις 16 ώρες το μήνα.

Επίσης η αμοιβή της υπερωρίας  ως γνωστόν έχει καταπέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα Μηχανοδηγοί αμοίβονται με μόλις 4 ευρώ μεικτά την ώρα!! για μια ώρα υπερωρία ,δηλαδή συνολικά αθροίζουμε υπερωριακή απασχόληση για το ιλλιγιώδες ποσό των 80 ευρω μεικτά το μήνα!!!δηλαδή περίπου 50 ευρώ καθαρά για να δουλέψεις 20 ώρες παραπάνω το μήνα.(δηλαδή 2 1/2 μέρες το μήνα παραπάνω εργασία για 50 ευρω!!)
Αλλά δεν σταματά εκεί η υπόθεση..
Εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε εργασία εκτελώντας υπηρεσίες υπερωριακά και συγκετρώνοντας ώρες πολύ παραπάνω από το πλαφόν .Δηλαδή ένας εργαζόμενος μπορεί να ξεπεράσει τις 20 ώρες το μήνα και μπορεί  μάλιστα  οι υπερωρίες να πάνε και στο διπλάσιο..Αν πραγματοποιήσει δηλαδή  40 ώρες θα πληρωθεί ....τις 20!!!
Αυτό τι σημαίνει; 
Οτι η εργοδοσία πατάει πάνω στους μνημονιακούς νόμους και περικόπτει αμοιβές με 2 τρόπους.
  • με το πλαφόν πληρώνει μόνο τις ώρες που επιτρέπει ο νόμος
  • και επίσης  σπρώχνει η ίδια και με την ανοχή της νέας ΠΕΠΕ εργαζόμενους σε υπερωριακή εργασία για να ξεπερνούν το πλαφόν και να μην πληρώνει τα ποσά.
Βάζει εναν εργαζόμενο να δουλεύει 30 ή 40 ώρες  και τον πληρώνει μόνο για τις 20.
Αν δούλευαν 2 εργαζόμενοι τις ώρες αυτές θα ήταν αναγκασμένη να τις πληρώσει καθώς οι 2 εργαζόμενοι θα μοιράζονταν τις υπερωρίες με αποτέλεσμα να  μην ξεπερνα κανείς τις 20 ώρες.
Για να καταλάβετε το παράδειγμα σκεφτείτε ότι 2 μηχανοδηγοί με 20 ώρες υπερωρία το μήνα έχουν κόστος 40 ώρες για την εργοδοσία τα οποία είναι αναγκασμένη να πληρώσει.

Ομως 1 μηχανοδηγός με 40 ωρες το μήνα σημαίνει ότι η εταιρεία θα πληρώσει μόνο τις 20 ενώ ο εργαζόμενος έχει δουλέψει για 40!!!

Καταλαβαίνετε λοιπόν με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία έχει εξασφαλίσει..δωρεάν εργασία με την ανοχή της ηγεσίας  νέας ΠΕΠΕ που αντί να προστατεύσει τον εργαζόμενο σε ένα εργοδοτικό κρεσέντο προσθέτει υπερωρίες!! στο πρόγραμμα εργασίας και μάλιστα απροκάλυπτα το παρουσιάζει και ως επιτυχία!!!
Από την μια κάνει πως φωνάζει για προσλήψεις και  πίσω από την κουρτίνα βάζει πλάτη καθώς με τις υπερωρίες κόβονται θέσεις εργασίας που είναι αναγκαίες για τον κλάδο.Αλλά ξεπερνάνε και το ευατό τους πλέον καθώς παρέχουν και ..δωρεάν υπερωρίες!!!!ΤΟΣΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ δηλαδή....
Και σε τυχόν επιχείρημα περί πληρωμής υπερβάλλουσων υπερωριών στο τέλος του έτους θέλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτό το επιχείρημα είναι αίολο καθως το Γ.Λ.Κ μπορεί να ζητήσει τα ποσά πίσω ανα πάσα στιγμή

Στον νέο εργοδοτικό συνδικαλισμό της νέας ΠΕΠΕ λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ.
Να περιοριστεί η υπερωριακή εργασία στο ελάχιστο.
Να αμοίβονται οι υπερωριες με την εργατική νομοθεσία
Να σταματήσει η δωρεάν εργασία προς την εργοδοσία 

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ