Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Και τα ΕΛΤΑ στο ξεπούλημα.Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο


Στο ψάξιμο για τα ΕΛΤΑ. Tα πιθανά σενάρια για την <<αξιοποίηση>> της εταιρείας

Στο «ψάξιμο» είναι η κυβέρνηση για το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), καθώς εδώ και λίγους μήνες διερευνά όλα τα πιθανά σενάρια για την αξιοποίηση της εταιρείας, σύμφωνα με το tovima.gr.
Παράλληλα, τα ΕΛΤΑ εφαρμόζουν ένα επιχειρησιακό «plan B», καθώς μία σειρά από τεχνολογικά έργα, ύψους 45 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν περάσει στο ΕΣΠΑ για να φέρουν το Ταχυδρομείο στην ψηφιακή εποχή, απεντάχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ακυρώνοντας το αρχικό πλάνο της εταιρείας.

Ξένα μοντέλα
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η κυβέρνηση «φιλτράρει» το διεθνές περιβάλλον για να εντοπίσει επιτυχημένα μοντέλα αναδιάρθρωσης και αξιοποίησης των Ταχυδρομείων, με στόχο την εφαρμογή τους στα ΕΛΤΑ.
Η κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη είναι η μείωση της θέσης του Δημοσίου στο ταχυδρομείο. Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ιδιωτικοποίησε εξ ολοκλήρου την PostNL, η Γερμανία αποκρατικοποίησε την Deutsche Post το 2000, ενώ ακολούθησαν τα ταχυδρομεία της Μάλτας και της Πορτογαλίας.
Οι μετοχές της αυστριακής Post AG και της βρετανικής Royal Mail παίζονται στα ταμπλό των χρηματιστηρίων, η βελγική κυβέρνηση ελέγχει πια μόνο το 50% της Bpost, ενώ η Ρώμη αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για την Poste Italiane.  
Αν και η αξιοποίηση των ΕΛΤΑ είναι στο «πιάτο» των κυβερνήσεων από το 2002, όταν είχε αποφασιστεί η είσοδος της εταιρείας στο ΧΑΑ, εν τούτοις κανένα σχήμα δεν προχώρησε, ακόμη και όταν το ταχυδρομείο πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ. Πηγές κοντά στην υπόθεση εκτιμούν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Αναδιάρθρωση
Παράλληλα, τα ΕΛΤΑ ετοιμάζουν έναν δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης, ο οποίος επιταχύνεται από την ύφεση και από τη ραγδαία πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου, που «τρέχει» με αρνητικό ρυθμό 10% κατ' έτος.  Ηδη από το 2012, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς, οι δήμοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση τοποθέτησης γραμματοθυρίδων στην ύπαιθρο, τομέα από τον οποίο τα ΕΛΤΑ αποχωρούν. Σημειωτέον ότι στον Καναδά η Canada Post έχει σταματήσει εντελώς την αγροτική διανομή, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση.
Παράλληλα η εταιρεία διερευνά εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας των τοπικών καταστημάτων στην επαρχία σε σύμπραξη είτε με δήμους είτε με ιδιώτες. Το δεύτερο γίνεται σε μια προσπάθεια μετατροπής των σημερινών ταχυδρομικών πρακτορείων από συμπληρωματικής σε αποκλειστικής λειτουργίας.
Επίσης τα ΕΛΤΑ επενδύουν στις ταχυμεταφορές και ήδη, ως ανάδοχος διαγωνισμού του ΕΟΠΥΥ, έχουν αναλάβει την ταχυμεταφορά φαρμάκων υψηλού κόστους από φαρμακεία του Οργανισμού σε υπηρεσίες της επαρχίας και αντίστροφα.
Οι στόχοι
Σύμφωνα με στελέχη των ΕΛΤΑ, στόχος είναι σε πέντε χρόνια η εταιρεία να έχει αναπτύξει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, που θα παρέχει χρηματοπιστωτικά, ασφαλιστικά και ταχυδρομικά προϊόντα και υπηρεσίες, μεταφέροντας χρήματα, παρέχοντας τυποποιημένα ασφαλιστικά ευρείας κατανάλωσης και λειτουργώντας ως κόμβος για τις ταχυμεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το θέμα της λειτουργίας των ΕΛΤΑ ως ενδιάμεσου μηχανισμού μεταξύ κράτους και πολίτη για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων και για την παροχή ηλεκτρονικής ταχυδρομικής θυρίδας.
Επίσης, τα ΕΛΤΑ στρέφονται στο εξωτερικό. Η εταιρεία υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την κινεζική Zhejiang Ltd για την ανάπτυξη εμπορικής συνεργασίας με απώτερο στόχο την αποστολή 100.000 δεμάτων από την Κίνα στην ΕΕ σε ημερήσια βάση και αντίστροφα.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επίλυση του ζητήματος των εκτελωνισμών, καθώς η Ελλάδα θα λειτουργεί ως πύλη εισόδου για τα εμπορεύματα των Κινέζων. Στόχος της εταιρείας είναι να υποκαταστήσει με τέτοιου είδους ανοίγματα τον τζίρο που χάνεται από τη ραγδαία μείωση του επιστολικού ταχυδρομείου.
metaforespress