Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ποτάμι .«Ανοιχτή γραμμή» με ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.


Τα προεκλογικά παζάρια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας επιβεβαιώνει δημοσίευμα των «Financial Times»βασισμένο σε δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη. 


Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνεται το σχέδιο του Ποταμιού να βάλει πλάτη στη συγκυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο.
Γράφουν οι FT για το Ποτάμι: «Το νέο κόμμα σχεδίαζε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ βασιζόμενο στις συνομιλίες που είχε κάνει πριν από τις εκλογές για ένα κοινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πολιτικής.
Αλλά αυτό δεν συνέβη γιατί ο κ. Καμμένος και οι 13 βουλευτές του δέχτηκαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ άνευ όρων παρά το γεγονός ότι τους χωρίζει ιδεολογικό χάσμα. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μετά και από τον κ. Θεοδωράκη να μπει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού αρνήθηκε λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση Το Ποτάμι να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ».
Εξάλλου, στο δημοσίευμα ο Στ. Θεοδωράκης πέταξε πάλι σπόντες για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο για τις δηλώσεις του εναντίον Γερμανών πολιτικών: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης που να επιδιώκουν να έχουμε μια εχθρική σχέση μαζί τους (...)υπάρχουν στενοί δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Υπάρχουν όμως κάποιοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι που θέλουν να τινάξουν στον αέρα αυτήν τη σχέση», πρόσθεσε.
«Αυτό που είναι εξαιρετικά καταστροφικό για τη χώρα είναι πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη Γερμανία», συμπλήρωσε ο Στ. Θεοδωράκης, αμφιβάλλοντας για τη δυνατότητα της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει τέτοιες διεθνείς συμμαχίες για το ντόπιο κεφάλαιο που να του εξασφαλίσουν τη στρατηγική επιλογή του για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ. Παραπέρα το δημοσίευμα φιλοξενεί την άποψη Θεοδωράκη ότι «η κυβέρνηση τρέχει ολοταχώς προς τα πίσω αυτές τις πενήντα μέρες που κυβερνά τη χώρα».
Βέβαια, όπως παρατηρούν και οι FT, «παρά την κριτική που ασκεί στη νέα κυβέρνηση για τη δουλειά που κάνει αυτές τις πρώτες βδομάδες, ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει απογοητευθεί πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και να είναι έτοιμος να κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε», είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του που παραθέτει το δημοσίευμα.

Πηγή : rizospastis.gr