Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην αρπαγή των αποθεματικών των ταμείων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα ταμειακά διαθέσιμα εξέφρασαν το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Φάρμακο, των Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «για την ανθρωπιστική κρίση», που προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους με συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (repos)».
Από την πλευρά του ο υπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός σε σχέση με την κυβερνητική τροπολογία, κάνοντας λόγο για «εθελοντικότητα» στη συμμετοχή. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία διεμήνυσε την αντίθεσή της και στην «εθελοντικότητα» καθώς την θεωρεί ότι με αυτή ως πρόσχημα θα επιχειρηθεί να μπει εκ νέου χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ, όπως διαχρονικά άλλωστε έχει γίνει.
Μεταξύ άλλων απαίτησαν να πληρώσει το κεφάλαιο, και το κράτος αυτά που χρωστά στα ταμεία, καθώς και να καταργηθεί η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα έσοδα των ταμείων. Τέλος αμέσως μετά την συνάντηση κάλεσαν τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικό παρόν στην παναττική - πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Απρίλη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Στην ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες σημειώνουν:
«Θεωρούμε ότι η τροπολογία είναι συνέχεια στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, με τα άτοκα δάνεια, με το "κούρεμα" του PSI το 2012 των ασφαλιστικών ταμείων. Με αυτό τον τρόπο, οι εισφορές εκατομμυρίων ασφαλισμένων καλούνται να αποπληρώσουν τα χρέη που δε δημιούργησαν.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να επιστρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία όλα όσα οφείλουν κράτος και μεγαλοεργοδότες. Καλούμε τους εργαζόμενους - συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση».
902