Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Οι αποκρατικοποιήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

Πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - φόρους, ασφαλιστικό, δημόσιο, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις μεταφέρει, σήμερα, στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.


Μετά και τη δεύτερη πολύωρη σύσκεψη, που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου οριστικοποιήθηκε η πρώτη λίστα των μέτρων.
Σε αυτές περιλαμβάνονται και αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, εάν σε αυτές εντάσσονται τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι λιμένες και ο σιδηρόδρομος, αλλά και γενικότερα το μοντέλο των αποκρατικοποιήσεων (πωλήσεις πλειοψηφικού ή μειοψηφικού ποσοστού, παραχωρήσεις, κ.α.) που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. 
Από τη μια πλευρά υπάρχουν πληροφορίες περί συνέχισης των αποκρατικοποιήσεων που έχουν φτάσει στο επίπεδο των δεσμευτικών προσφορών. Από την άλλη, υπάρχουν δηλώσεις, όπως του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, ο οποίος ανέφερε, για ακόμη μια φορά, ότι θα σταματήσουν οι σχετικές διαδικασίες σε ΟΛΠ-ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Υπενθυμίζεται ότι για τα περιφερειακά αεροδρόμια έχει ήδη ανακηρυχθεί ο ανάδοχος (Fraport – Koπελούζος), ενώ για τα λιμάνια (ΟΛΠ – ΟΛΘ) και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. F
METAFORESPRESS