Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς για τη δ' αξιολόγηση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις σημερινές εξάωρες τελικές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, συνεχίζοντας τον κύκλο των αντιλαϊκών μέτρων επισπεύδοντας μάλιστα την προώθηση των προαπαιτούμενων που είχαν καθοριστεί και περιελάμβαναν ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και δημόσια διοίκηση.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης 24 Ιούνη, όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία, θα υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, ενώ στις 21 Ιούνη θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόζεται για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.
Όπως δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, «τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, θεωρούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας»,
Σημειώνεται ότι στη συμφωνία είναι και το θέμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.
Σε γραπτή δήλωσή τους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιβεβαιώνουν ότι «η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018».
Τονίζουν επιπλέον ότι «οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για τον σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».
Σε δική του ανακοίνωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει ότι «Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».
(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)