Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΔΝΤ: Η εποπτεία στην Ελλάδα θα συνεχιστεί ακόμα και με εξαγορά του χρέους

Η «μετα-Μνημονιακή» εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ως έχει ακόμα κι αν η χώρα εξαγοράσει μέρος ή το σύνολο των δανείων που οφείλει στο ΔΝΤ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι με την συγκατάθεση των ελληνικών κυβερνήσεων η εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί, αφού τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο την αφαίμαξη του λαού για την πληρωμή των δανειστών, θα ελέγχεται για πάντα από τους πιστωτές και τους εκπροσώπους τους. 
Ο Ράις σημείωσε πως το Ταμείο δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Αθήνα για την φερόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε εξαγορά, προσθέτοντας ότι δεν έχει καν γνώση σχετικών δημοσιευμάτων. Η απόφαση για εξαγορά πάντως ανήκει αμιγώς στην ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Τζ. Ράις παραδέχτηκε πάντως ότι τυχόν εξαγορά θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους καθώς η βοήθεια του ΔΝΤ συνοδεύεται από σαφώς υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα δάνεια της ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σημείωσε πως η πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα θα δημοσιευτεί τελικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κι όχι σήμερα όπως αναμενόταν.

Ημεροδρομος