Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Κινεζικές επενδύσεις 4 δισ. στη Σερβία.934 εκατ ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο


Η Κίνα επεκτείνεται στα Βαλκάνια παρά τη στάση της Ε.Ε. που επιθυμεί να βάλει μπλόκο στην κινεζική διείσδυση, με επενδύσεις 4 δις. ευρώ δημιουργώντας 10.000 θέσεις εργασίας.Συγκεκριμένα κινεζικές εταιρίες έχουν ήδη συμφωνήσει με την σερβική κυβέρνηση να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα όπου η επένδυση θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ, ένα εμπορευματικό κέντρο 220 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει το Βελιγράδι με την Βουδαπέστη στο οποίο θα επενδυθούν 943 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Υποδομών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ο κινεζικός όμιλος CRBC, ο οποίος ήδη έχει αρκετά έργα υποδομής στην χώρα, ενδιαφέρεται να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην Σερβία.
Τον Απρίλιο, η CRBC αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή τμήματος αυτοκινητοδρόμου 30,9 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Preljina με την Pozega, συνολικού κόστους 450 εκατ. ευρώ, ενώ συνάμα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το οδικό έργο του διαδρόμου Fruskogorski στη Βόρεια Σερβία.
Εξάλλου η Σερβία έχει χορηγήσει στον όμιλο CRBC σύμβαση για την κατασκευή βιομηχανικού πάρκου στο προάστιο του Borca του Βελιγραδίου. Ο κινεζικός όμιλος CRBC εκτιμάται ότι θα επενδύσει 220 εκατ. Ευρώ στην κατασκευή του βιομηχανικού πάρκου.
Σύμφωνα με Σέρβους αξιωματούχους οι επενδύσεις των εταιρειών που θα εγκατασταθούν στο πάρκο αναμένεται να φθάσουν τα 2 δισ. Ευρώ. Το βιομηχανικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε 320 εκτάρια γης και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 1.000 κινεζικές εταιρείες, δημιουργώντας 10.000 νέες θέσεις εργασίας.


economistas.gr