Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τραγωδία στο ΜΑΤΙ - 9 μήνες μετά

Το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών ξαναζωντάνεψε τις μνήμες από τη φονική πυρκαγιά, αλλά και την κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα
  • Σημαντικά στοιχεία εκείνων των ημερών, που επαναφέρει ο «Ριζοσπάστης», επιβεβαιώνουν την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης,που σε συνέχεια των προηγούμενων αποδεικνύεται ικανότατη στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, αφήνοντας το λαό απροστάτευτο από φυσικές και άλλες καταστροφές.
  • Η αναγκαία απόδοση ποινικών ευθυνών και η τιμωρία των ενόχων δεν πρέπει ούτε μπορεί να κρύψει την πολιτική που δημιουργεί το έδαφος για τέτοιες τραγωδίες και την οποία στηρίζουν κυβερνήσεις και διοικήσεις Περιφερειών και δήμων.
  • Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους παραμένουν πενιχρά, ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την πρόληψη από μελλοντικές καταστροφές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Ικανότατοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι η αιτία για την τραγωδία στο Μάτι
Με αφορμή την αντιπαράθεση που εκδηλώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στο φόντο του εισαγγελικού πορίσματος, ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τις πολιτικές ευθύνες της τραγωδίας
Την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μακριά από την ουσία του προβλήματος, πυροδότησε το εισαγγελικό πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018 με τους 100 νεκρούς. Τα όσα αναφέρει το πόρισμα είναι ενδεικτικά του χάους που επικρατούσε ανάμεσα σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού από το πρώτο λεπτό της πυρκαγιάς και το οποίο χάος ο «Ριζοσπάστης» είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ εκείνων των ημερών. Πρόκειται όμως για μια πραγματικότητα που δεν είναι ικανή να κρύψει τις πραγματικές αιτίες, παρά το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατίθενται με αιχμή τα θέματα της «ασυνεννοησίας», της «αδιαφορίας», της «επιχειρησιακής ανικανότητας», ενώ παράλληλα τέθηκαν ξανά στο τραπέζι της προπαγάνδας «οι χρόνιες παθογένειες της αυθαίρετης δόμησης», «οι ευθύνες των προηγούμενων» κ.λπ.
Μερικές από τις διαπιστώσεις του πορίσματος κάνουν λόγο για «πλήρη έλλειψη συνεννόησης, συνεργασίας, κοινής αντίληψης και ενημέρωσης μεταξύ των Αξιωματικών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) για την πυρκαγιά και για την εικόνα αυτής». Επίσης, για «δυσλειτουργία που αποτέλεσε και τον βασικό λόγο μεταξύ πολλών άλλων που συντελέστηκε ο εγκλωβισμός των κατοίκων στην περιοχή με τις συνακόλουθες συνέπειες».
Ακόμα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) είχε επιπτώσεις και στην επικοινωνία, συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Συντονιστικών Επιχειρησιακών Κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. Για την αδυναμία συνεργασίας αναφέρεται ως περιστατικό η μεταφορά του αιτήματος της Πυροσβεστικής προς την ΕΛ.ΑΣ. για τον αποκλεισμό των δρόμων πρόσβασης στο Νταού Πεντέλης, κατά το οποίο «δεν γνώριζαν σε ποιο σημείο να αποκλειστούν οι δρόμοι (προσβάσεις) προς Νταού Πεντέλης», καθώς επίσης «δεν είχε ενημέρωση η Αμεση Δράση πού είναι η πυρκαγιά».
Με αφορμή λοιπόν όλη αυτή την αντιπαράθεση που εκδηλώνεται, καλό είναι να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα, για να αντιληφθεί κανείς ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα και ποια η αιτία.
1. Η συζήτηση έχει φύγει από το θέμα των πολιτικών ευθυνών, της ανυπαρξίας έργων υποδομής για την προστασία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς. Εστιάζεται σε κάποια πρόσωπα και κάποιους κακούς χειρισμούς που αν γίνονταν διαφορετικά θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα αναφερθούμε μόνο στο γεγονός ότι και στο παρελθόν διαφορετικά πρόσωπα και διαφορετικοί χειρισμοί οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Νεκροί σε φωτιές, νεκροί σε πλημμύρες, μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες του λαού.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι όλοι τους βολεύονται με αυτήν την αντιπαράθεση, με αυτά τα επιχειρήματα, για να κρύψουν το κύριο: Την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και τον ανεπαρκή σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν δίνει προτεραιότητα στα έργα υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, αλλά αντίθετα, όταν πρόκειται για παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, στη διαμόρφωση και ενίσχυση του μνημονιακού αντιλαϊκού πλαισίου, στην υπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων, στη στήριξη επενδύσεων, στις φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, στην υπηρέτηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, «δίνουν ρέστα» στην ικανότητα και ταχύτητα των αποφάσεων.
Αυτήν την πολιτική αντανακλούν τα μειωμένα κονδύλια για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, οργανωμένων και επαρκώς στελεχωμένων υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, που μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες σε περιπτώσεις όπως αυτή της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αυτή η επικίνδυνη για το λαό πολιτική αντανακλάται στην εμπορευματοποίηση της γης, στον χωροταξικό σχεδιασμό για το κεφάλαιο, στους «αναπτυξιακούς» νόμους που προβλέπουν κίνητρα και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά μόνο μέτρα διαχείρισης της φτώχειας για το λαό, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην αναγωγή της λαϊκής στέγης, της αναψυχής, των διακοπών σε ατομική ευθύνη.
2. Αλλο επεισόδιο της αντιπαράθεσης είναι ξανά το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης. Οτι δηλαδή αιτία του κακού είναι ο «αυθαίρετος» που έχτισε πάνω στο κύμα και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές δεν φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα. Μ' αυτόν τον τρόπο συσκοτίζεται ότι όλες οι κυβερνήσεις, με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και την αλλαγή των χρήσεων γης, έχουν διαχρονικά νομιμοποιήσει στρατηγικές καπιταλιστικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιώντας γη - δάσος και θάλασσα και αποκλείοντας την πρόσβαση στην παραλία σε μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού, όπως στο Ελληνικό ή στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και όχι μόνο. Κρύβουν από το λαό ότι η πιο πρόσφατη ρύθμιση για «τακτοποίηση αυθαιρέτων», το 2017, ψηφίστηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.
Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, θυμίζουμε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τώρα μιλά για τους προηγούμενους:
  • Διευκόλυνε με νόμους ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα.
  • Διατήρησε όλο το νομικό πλαίσιο που θωρακίζει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, με τη διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με την παραχώρηση της χρήσης.
  • Προώθησε την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της και της εξασφάλισης παράλληλα του απαραίτητου γι' αυτήν χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου.
3. Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την έκταση του φαινομένου, δηλαδή της πυρκαγιάς, που δεν επέτρεπε να γίνει κάτι καλύτερο, πρέπει να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν από τη φωτιά, το ΚΚΕ προειδοποιούσε για την ανάγκη να παρθούν μέτρα πρόληψης για τις πυρκαγιές. Θέμα που είχε θέσει και με Ερώτηση στη Βουλή. Τότε όμως, στις 7/6/2018, η κυβέρνηση απαντούσε: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα - δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
Το θέμα το είχε θέσει τότε το ΚΚΕ παίρνοντας ως αφορμή δύο μεγάλες πυρκαγιές που είχαν προηγηθεί, σε Ηλεία και Νάξο. Πήγαζε όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφάρμοζε η κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και στη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998 που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ούτε «ανίκανοι» είναι οι σημερινοί κυβερνώντες και το αστικό κράτος, ούτε βέβαια άμοιροι των ευθυνών είναι οι προηγούμενοι, που υλοποιούσαν ακριβώς την ίδια πολιτική. Αντίθετα, είναι ικανότατοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που γεννά καταστροφές σαν αυτή στο Μάτι ή στη Μάνδρα και που με μαθηματική ακρίβεια θα συνεχίσει να γεννά και αλλού, μετά από φωτιά, μετά από πλημμύρες, μετά από σεισμό... Οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, συνολικά ο λαός δεν πρέπει να πέσει ξανά θύμα των όσων προβάλλονται ως αίτια της τραγωδίας στο Μάτι. Με τη στάση τους να καταδικάσουν και να συγκρουστούν με την πολιτική που υλοποιούν και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκρέμαστοι όσοι έχασαν τα σπίτια τους
Με ρυθμούς «χελώνας» προχωρά η αποκατάσταση
Την ώρα που κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης επιδίδονται σε μια «κοκορομαχία» μακριά από τις πραγματικές αιτίες της φονικής πυρκαγιάς, οι πυρόπληκτοι εξοργισμένοι παρακολουθούν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από το εισαγγελικό πόρισμα και την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι η διαδικασία της αποκατάστασης προχωρά με ρυθμούς «χελώνας». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι 8 μήνες μετά τη φωτιά, μηχανικοί του αρμόδιου υπουργείου ενημερώνουν πυρόπληκτους ότι τα σπίτια τους θα αποκατασταθούν μετά από μέχρι και 5 χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έλεγε πως αυτό θα γίνει σε ένα χρόνο!
Οπως τόνισε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, «η άσκηση των ποινικών διώξεων και το εισαγγελικό πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναδεικνύουν τις ποινικές ευθύνες στελεχών της περιφέρειας, των δήμων και του κρατικού μηχανισμού, όμως με τον κουρνιαχτό που σηκώνουν με την κάλπικη αντιπαράθεσή τους τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν εφαρμόζοντας τις καταστροφικές πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης, επιδιώκουν να αποσιωπηθούν οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες τους. Ευθύνες που έχουν να κάνουν και με τις περικοπές των δαπανών του κράτους για την Πυροσβεστική και γενικότερα για την πολιτική προστασία, περικοπές που επιβλήθηκαν για να επιτευχθούν τα ματωμένα πλεονάσματα.
Με αυτήν την αντιπαράθεση, οι πολιτικά υπεύθυνοι για τους 100 νεκρούς, κρύβουν με επιμέλεια το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να καταβληθούν τα πακέτα της πενιχρής κρατικής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και τον περσινό Δεκέμβρη δίνονταν χρήματα της βοήθειας αυτής σε πυρόπληκτους. Επιπλέον, την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα κοκορομαχούν, διεξάγεται ένα «θρίλερ» σε βάρος των πυρόπληκτων στο θέμα της αποκατάστασης. Ετσι, η υπόθεση της στεγαστικής αρωγής για να ξανακτιστούν τα καμένα σπίτια ή να επισκευαστούν όσα έχουν ζημιές προχωρά με αργούς ρυθμούς. Αξίζει να θυμίσουμε ότι λίγο μετά τη φωτιά, διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι διέδιδαν ότι τα «κίτρινα» σπίτια θα έπαιρναν πιο εύκολα αδειοδότηση και χρηματοδότηση για επισκευές, με αποτέλεσμα πολλοί πυρόπληκτοι να επιδιώκουν αυτόν τον χαρακτηρισμό ή να ανέχονται αδιαμαρτύρητα το πόρισμα της επιτροπής για τα κατεστραμμένα σπίτια τους».
«Φυσικά, αυτό δεν προέκυψε από κανένα ΦΕΚ», προσθέτει ο Γ. Γιαννόπουλος, «έγιναν οι σχετικές ενστάσεις για να χαρακτηριστούν "κόκκινα", αλλά οι επιτροπές επανελέγχου τα ξαναχαρακτήριζαν "κίτρινα". Υπάρχουν καταγγελίες ότι ιδιώτες πολιτικοί μηχανικοί που συνεργάστηκαν με πυρόπληκτους αρνήθηκαν να υπογράψουν τον χαρακτηρισμό σπιτιών ως "κίτρινα", γιατί στην πραγματικότητα ήταν "κόκκινα". Στην αρχή δε το υπουργείο Υποδομών δεχόταν ότι ο πυρόπληκτος μπορούσε να υποβάλει ένσταση στην απόφαση της επιτροπής επανελέγχου με την έκθεση του πολιτικού μηχανικού. Αργότερα, όμως, άλλαξε τη θέση του αυτή και πλέον ο μηχανικός συντάσσει έκθεση με το σχετικό κοστολόγιο που με βάση αυτή αν ξεπερνάει κατά 80% της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού το κοστολόγιο επισκευής, τότε το κτίριο κρίνεται ασύμφορο επισκευής και γίνεται κατασκευή του από την αρχή».
Επιπλέον αναφέρει πως «είναι χυδαίο μηχανικοί του υπουργείου να λένε σε γέρους 70 και 80 χρόνων που κατοικούν στο Μάτι ότι η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών θα πάρει 3 - 5 χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα χρόνο.
Από τη στεγαστική αρωγή στα κατεδαφιστέα σπίτια, που δίνεται για κατασκευή ή αγορά οπουδήποτε στην επικράτεια, εξαιρούνται όσα είναι σε ρέμα αλλά και όσα προέκυψαν ξαφνικά να είναι δασικά μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, όμως, πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες ευρώ για νομιμοποιήσεις και ΕΝΦΙΑ. Δεν τους χορηγείται στεγαστική συνδρομή ούτε για να αγοράσουν σε άλλο σημείο της χώρας. Αφού πρώτα τους ξεπαράδιασαν τώρα τους αφήνουν άστεγους. Στην περίπτωση δε του αμίαντου που η κυβέρνηση κόμπαζε ότι μαζεύτηκε, σήμερα σάκοι με αμίαντο στοιβάζονται στα οικόπεδα καμένων σπιτιών».