Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Έξι + Ένα Σιδηροδρομικά έργα σε πορεία δημοπράτησης

Με καθυστέρηση που μετράει μήνες κινείται η διαδικασία υλοποίησης της νέας γενιάς σιδηροδρομικών έργων στη χώρα. Μέσα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα έργων που συμπληρώνει κυρίως έργα του παρελθόντος ενώ διευρύνει την ηλεκτροκίνηση και εκτός ΠΑΘΕΠ.

Αυτή την εποχή τουλάχιστον 5 έργα έχουν πάρει θέση υλοποίησης με τη δημοπράτηση τους να είναι πολύ κοντά. Τα έργα αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Πελοπόννησο και τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αθήνας. Το πρώτο φαίνεται να είναι το έργο της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων κόστους 109εκατ.ευρώ, ένα έργο που αφορά την υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες.

Στην γραμμή εκκίνησης είναι και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα καθώς τα τεύχη δημοπράτησης είναι προς έγκριση στη Διαχειριστική Άρχή Θεσσαλίας (το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας).

Κοντά στη δημοπράτηση είναι και το έργο ηλεκτροκίνησης της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο-Αίγιο (Ροδοδάφνη), έργο που θα φέρει τα ηλεκτροκίνητα τρένα στην Αχαϊα για πρώτη φορά. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι επίσης υπό έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Οικονομίας.

Μαζί με αυτά τα πρώτα έργα έχουμε και συνέχεια. Αναμένεται η δημοπράτηση για την ηλεκτροκίνηση του τμήματος Λάρισα-Βόλος που περιλαμβάνει και την παράκαμψη της Νέας Ιωνίας αλλά και τη σύνδεση του Λιμένα Βόλου. Το έργο σύμφωνα με ομιλία του Υπ.Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη σε πρόσφατο συνέδριο στο Βόλο αναμένεται να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2018.

Πολύ κοντά στη δημοπράτηση είναι και το έργο για τη Β`φάση του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας. Η πρόσκληση από το Υπ.Οικονομίας έχει βγει εδώ και καιρό και αφορά εργολαβία-σκούπα που ολοκληρώνει τις "αιώνιες" εργολαβίες του παρελθόντος με κύριο μενού την κατασκευή ανισόπεδου Κόμβου στην Πέλοπος (στη νότια είσοδο του σταθμού) που ελευθερώνει την κίνηση των τρένων αλλά και την απευθείας υπόγεια σύνδεση του σταθμού με τον παρακείμενο σταθμό του Μετρό.

Έκτο έργο που θα υλοποιηθεί με πόρους από το ΠΔΕ, είναι η ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κόρινθος-Λουτράκι, ένα από τα "στοιχειωμένα" έργα που εξαγγέλεται διαρκών εδώ και 10 χρόνια. Η δημοπράτηση του θα επιτρέψει τη δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων τρένων στη μικρή διαδρομή των 5χλμ.

Επίσης σε φάση προετοιμαίας δημοπράτησης είναι και άλλα έργα με σημαντικότερο την ολοκλήρωση με ηλεκτροκίνηση και νέους σταθμούς στο τμήμα Αίγιο (Ροδοδάφνη)-Ρίο (Μποζαϊτικα).

ypodomes.com