Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλη επιτυχία για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.Στα 87 ευρώ το ημερομίσθιο με την νέα σσε που υπέγραψε το σωματείο

Σημαντική επιτυχία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
Ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
Τη σημασία που έχει για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ύστερα από 9 ολόκληρους μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους του κλάδου με αφορμή την υπογραφή της ΣΣΕ την περασμένη βδομάδα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει:

«Από την αρχή του χρόνου, χιλιάδες συνάδελφοι, με αποφασιστικότητα και πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, δώσαμε τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Ενας αγώνας που χρειάστηκε να πάρει πολλές μορφές όλο αυτό το διάστημα, ένας αγώνας που έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, γενικές και ανά επιχείρηση, με το σύνολο του κλάδου να στέκεται παλικαρίσια απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές των εργοδοτών, μετά την ομόφωνη απάντηση στα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φρενάρουν τον αγώνα μας προς όφελος των εργοδοτών, μετά τις απειλές από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι όποιος διεκδικεί και διαταράσσει τη συμφωνία με την COSCO θα αντιμετωπίζεται αμείλικτα, φτάσαμε στο σημείο σήμερα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια να υπογράψουμε, μετά από πανηγυρική έγκριση της Γενικής μας Συνέλευσης, ικανοποιητική ΣΣΕ, για όλο τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής».
Επόμενο βήμα η μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης
Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της ΣΣΕ που υπογράφηκε, φέρνοντας σημαντικές αυξήσεις στους εργαζόμενους και κατοχυρώνοντας εργασιακά δικαιώματα.
Μεταξύ άλλων: Το ημερομίσθιο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται στα 87 ευρώ μεικτά. Οσον αφορά στο ωράριο, κατοχυρώνεται το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατοχυρώνονται επίσης τα δύο διαλείμματα μέσα στο 7ωρο. Ως προς τις υπερωρίες, προβλέπεται 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα, ενώ ως ανώτερο όριο τίθενται οι τρεις ώρες υπερωρίας. Προβλέψεις υπάρχουν στη Σύμβαση και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, ορίζεται πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο. Θεσμοθετούνται επίσης τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός των εργαζομένων. Η Σύμβαση προβλέπεται να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.
Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου αναφέρονται επίσης τα ημερομίσθια για κάθε ειδικότητα, το πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα αδείας, καθώς και τα θεσμικά ζητήματα της ΣΣΕ, το ωράριο εργασίας, οι αργίες, τα επιδόματα, η εκτός έδρας εργασία κ.λπ.
Από εδώ και πέρα, όπως έχει ήδη τονίσει το Συνδικάτο, το επόμενο βήμα του αγώνα είναι η μάχη για την εφαρμογή της Σύμβασης,απέναντι στην εργοδοσία που δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να την υπονομεύσει και απέναντι στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που χτυπά τις ΣΣΕ.