Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Σοβαρά ερωτήματα για τον θάνατο της εργζόμενης στα Εverest

Αναλυτικότερα, η έκρηξη, που προκάλεσε πυρκαγιά, συνέβη χτες το πρωί, στο υπόγειο του καταστήματος εστίασης «Everest» στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου 87 και Χέυδεν, εκεί όπου βρίσκονταν το λογιστήριο και η κουζίνα της επιχείρησης.
Η εργαζόμενη, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, η οποία δούλευε 15 χρόνια στην επιχείρηση, ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο, όπου είχε καταπλακωθεί από τοίχο που κατέρρευσε λόγω της έκρηξης.

Πέντε ακόμα άτομα, τρεις άνδρες (38, 41 και 49 χρόνων) και δύο γυναίκες (19 και 52 χρόνων), τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίσθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, και οι πέντε τραυματίες ήταν εκτός κινδύνου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας τραυματίας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά εγκαύματα, θλάσεις και κακώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 9.25 π.μ., η έκρηξη ισοπέδωσε το υπόγειο, καθώς γκρέμισε τοίχους και ψευδοροφές. Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να επεκταθεί στο ισόγειο του καταστήματος και οι πυροσβέστες προχώρησαν στην αποκάθαρση του υπογείου, προκειμένου να ερευνηθούν από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα τη φωτιά. Στο χώρο πήγαν και τεχνικοί της επιχείρησης αερίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των σχετικών παροχών.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής, υποστράτηγος Κ. Γιόβας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.
Ωστόσο, αυτό που έχει γίνει ήδη γνωστό και επιβεβαιώνεται και από την «Everfood AE», διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος, είναι ότι την ώρα της έκρηξης πραγματοποιούνταν στο υπόγειο του καταστήματος εργασίες συνεργείου ψυκτικών.
Κι εδώ πλέον προκύπτουν σειρά από σοβαρά ερωτήματα:
Κατά πληροφορίες, στις εργασίες αυτές θα γινόταν κοπή σωλήνα, δηλαδή εργασία με φλόγα, και ο τεχνικός είχε μεταφέρει στο υπόγειο φιάλες με αέριο. Ανεξάρτητα από το τι θα δείξουν τελικά οι έρευνες ως προς το τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη, το ερώτημα είναι γιατί πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες με το κατάστημα σε λειτουργία, με εργαζόμενους και πελάτες μέσα σε αυτό; Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να κλείσει το κατάστημα - το οποίο να σημειωθεί λειτουργεί σε 24ωρη βάση - κατά τη διάρκεια των εργασιών;
Υπήρχε σχετική άδεια από την Πυροσβεστική, όπως κανονικά προβλέπεται σε «θερμές εργασίες»;
Το εν λόγω υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, αλλά μόνο μια στενή είσοδο - έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης. Με αυτό το δεδομένο, πώς διασφαλιζόταν η ασφάλεια των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτόν το χώρο;
Να σημειωθεί μάλιστα ότι η 38χρονη εργαζόμενη, ως λογίστρια της εταιρείας δεν εργαζόταν μόνιμα σε αυτό το λογιστήριο, ωστόσο επιλέχθηκε να γίνουν οι εν λόγω εργασίες ενώ βρισκόταν και εκείνη στο υπόγειο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος ψυκτικός που νοσηλεύεται ως τραυματίας φέρεται να δήλωσε ότι αντιλήφθηκε διαρροή στο υπόγειο του καταστήματος και ανέβηκε να ειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης και σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα ή και σοβαρότεροι τραυματισμοί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές και στο ισόγειο του ταχυφαγείου, καθώς και σε διπλανά καταστήματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Εκ των υστέρων, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η «Everfood AE» εκφράζει την ...οδύνη της για το γεγονός.