Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τον Καιάδα τον σκέφτηκε ή μήπως τον ξέχασε;


Διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, μιλώντας στη Φλώρινα, σε ενημερωτική συνάντηση για τις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, προέτρεψε όποιον ελεύθερο επαγγελματία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες εισφορές προς τον Οργανισμό, «ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία».
Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ προτείνει να χαθούν από προσώπου Γης όσοι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η δυσκολία αυτή θα μεγαλώσει για ακόμα περισσότερους. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 28,3% των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σήμερα καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ (τέσσερις στους 10, αν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα).
Τα χρέη αυτά συμπληρώνονται από τις οφειλές στην εφορία (15,9% των μικρομεσαίων), στις πρώην ΔΕΚΟ (μία στις πέντε επιχειρήσεις) και στις τράπεζες (μία στις τρεις, από τις οποίες το 11,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως προς τα Ταμεία.
Επομένως, η δήλωση - προτροπή του προέδρου του ΟΑΕΕ ένα πράγμα δείχνει: Οτι στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους υπάρχει η σκέψη πως χιλιάδες μικροί ΕΒΕ δεν έχουν θέση στη σημερινή αγορά, που μονοπωλείται ταχύτατα σε όλους τους κλάδους. Και ότι η φοροαφαίμαξη που εντείνεται, υπηρετεί ακριβώς αυτήν την τάση αφανισμού των μικρών και ενός τμήματος των μεσαίων ΕΒΕ.