Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πως στήθηκε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ στην Ειδομένη .


Η επόμενη μέρα στην Ειδομένη Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η χτεσινή επιχείρηση για τον «καθαρισμό» της Ειδομένης ήταν «απόλυτα επιτυχής», παρά τα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως με την απομάκρυνση δημοσιογράφων, φωτογράφων, εθελοντών, κ.ά. 
Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε το πρωινό της Τετάρτης και νωρίς το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί. Ωστόσο, είχε ξεκινήσει από το πρωί της προηγούμενης μέρας, όταν δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν οι παράτυποι μετανάστες από τα βαγόνια του ΟΣΕ, όπου είχαν βρει καταφύγιο, καθώς αν έμεναν εκεί, στη διάρκεια της επιχείρησης, θα «οχυρώνονταν» σε αυτά και θα χρειαζόταν επέμβαση της αστυνομίας με απρόβλεπτες συνέπειες. 
Υπάλληλοι του ΟΣΕ, με τη συνοδεία αστυνομικών της ασφάλειας, εκκένωσαν τα βαγόνια του ΟΣΕ, με το πρόσχημα ότι έπρεπε αυτά να καθαριστούν και να επιδιορθωθούν τυχόν ζημιές και άδειασαν την περιοχή. 
Για την επιχείρηση επιστρατεύτηκαν 400 αστυνομικοί, κυρίως των ειδικών δυνάμεων, από ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία και σχεδόν όλη η επιχειρησιακή δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Όλοι τους ειδοποιήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και έφτασαν στην Ειδομένη γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς από τους αλληλέγγυους, τους δημοσιογράφους, τα μέλη ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων. 
Αμέσως απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον καταυλισμό, ενώ απομακρύνθηκαν δεκάδες αλληλέγγυοι για να μην έχουν πρόσβαση στο φως της ημέρας, στη διάρκεια της επιχείρησης. 
«Η πρώτη φάση ήταν να αποκλειστεί η περιοχή, καθώς αν εμφανιζόταν την ημέρα οι διμοιρίες των αστυνομικών, οι μετανάστες θα προσπαθούσαν να διαφύγουν, θα τρέχαμε να τους κυνηγούμε στα χωράφια και θα φτάναμε μέχρι τη Φλώρινα», μας λέει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., που είχε την ευθύνη της επιχείρησης. 
Με εντολή της αστυνομίας παρέμειναν στην αποκλεισμένη περιοχή μόνο στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Εύρου Σταυρού, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου (το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ένας επικεφαλής από κάθε οργάνωση), καθώς και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. 
«Αν υπήρχαν κάμερες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, μέλη ΜΚΟ και οι δεκάδες αλληλέγγυοι, η επιχείρηση θα είχε προβλήματα. Οι παράτυποι μετανάστες θα αντιδρούσαν, θα έβρισκαν στήριγμα σε αυτούς και δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση», λέει ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι «από μέρες είχαμε πληροφορίες ότι σε ενδεχόμενη επέμβαση απομάκρυνσής τους θα χρησιμοποιούσαν βία, ενώ ξέραμε πως είχαν πάνω τους μαχαίρια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα». 
Επιτυχής η επιχείρηση για το Μουζάλα 
Ιδιαίτερα επιτυχή και χωρίς καθόλου βία, χαρακτήρισε την επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των μεταναστών και το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. 
Παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στο να γίνει η επιχείρηση, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης της αστυνομίας να κρατήσει μακριά αλληλέγγυους, δημοσιογράφους, μέλη εθελοντικών οργανώσεων, κ.ά. 
«Έχω πάει σε 27 επιχειρήσεις σε 27 μέρη του κόσμου και πουθενά δεν υπήρχαν μέσα δημοσιογράφοι και μέλη ΜΚΟ», είπε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «στόχος της αστυνομίας ήταν να διαφυλάξει ότι η επιχείρηση θα είναι ειρηνική και οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν». 
Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης πως πληροφορίες έλεγαν ότι μπορεί να γίνουν περιστατικά βίας και ότι υπήρχαν αιχμηρά αντικείμενα στην κατοχή των μεταναστών, ενώ για το μέλλον όσων φιλοξενούνται στα ολυμπιακά ακίνητα στην Αττική, δήλωσε ότι «πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα ζητήματα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 
ethnos.gr