Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

«Στρατηγικός επενδυτής» στον ΑΔΜΗΕ, συμμετοχή των δανειστών στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων - Κλείνουν και τα «κόκκινα» δάνεια

Συμφωνία για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και για την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε funds.

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Η συμφωνία για το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει, ότι στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιό του θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο συνολικό κεφάλαιο των 50 δισ. ευρώ που θα πρέπει να συγκεντρωθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρεται στο 3ο μνημόνιο.

Ιδιωτικοποιηση ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία για τη μεταφορά ενέργειας. Το κράτος θα κρατήσει το 51%, ενώ το 49% θα δοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους μέσω του χρηματιστηρίου και μέσω της εξεύρεσης «στρατηγικού επενδυτή» που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία. Για το μάνατζμεντ, η φόρμουλα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται σε συμφωνία με τον «στρατηγικό επενδυτή».

Πώληση «κόκκινων» δανείων

Για την πώληση των «κόκκινων» δανείων, η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή, και για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και θα αναχωρήσουν το Σάββατο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι κοντά σε συμβιβασμό οι δύο πλευρές για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενώ η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία και για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, μεταφέρεται -όπως φαίνεται- για τις αρχές του 2016 στην 1η αξιολόγηση.
Αιχμή των συζητήσεων είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αξίας 40 δισ. ευρώ, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως πρέπει να πουληθούν και να ενταχθούν στην αγορά, που θα δημιουργηθεί με τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισής τους. Το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της αγοράς φαίνεται πως απομένει να οριστικοποιηθεί και να κλείσει η συμφωνία. Στο τραπέζι είναι η λειτουργία των εταιρειών είτε ως αυτόνομες είτε σε συνεργασία με τις τράπεζες και το νομοθετικό πλαίσιο που θα υπακούουν. Δεν αποκλείεται τα «κόκκινα» δάνεια να ομαδοποιηθούν ανά κλάδο.