Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πιθανή η λήψη πρόσθετων μέτρων έως 3 δισ. ευρώ για το 2016


Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για πρόσθετα μέτρα έως 3 δισ. ευρώ για το 2016, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι είναι αμφίβολα τα έσοδα στον προϋπολογισμό του νέου έτους.
Το θέμα θα συζητηθεί τον Γενάρη κατά την νέα άφιξη των εκπροσώπων του κουαρτέτου στην Αθήνα και δεν αποκλείεται στο τραπέζι να εμφανισθεί το ενδεχόμενο πρόσθετου προϋπολογισμού που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM, που υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν έχει τη συναίνεση τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κουαρτέτο θεωρεί ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 και πως θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από 1 έως 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Σε εκκρεμότητα είναι η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, διότι υπάρχει εμπλοκή με την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση.